Personlig pleje

Helsingør Kommune ønsker at støtte borgerens mulighed for at forblive selvhjulpen og bevare færdigheder og derigennem varetage ansvaret for eget liv.

Hvem kan få støtte til personlig pleje?

Du kan få personlig pleje, hvis:

  • Du har en varig eller midlertidig nedsat fysisk, psykisk eller social funktionsevne.
  • Du kan ikke selv udføre opgaverne.

Søg personlig pleje

Du vil som hovedregel få mundtligt svar på din ansøgning om personlig pleje ved visitationsbesøget. Når du søger om hjælp til personlig pleje, modtager du en skriftlig afgørelse enten i form af en bevilling eller et afslag.

Personlig pleje er et tilbud til alle borgere i Helsingør Kommune ifølge Lov om Social Service.

Du kan få personlig støtte og pleje inden for en hverdag efter, at beslutningen om at give dig hjælpen er gennemført.

Personlig pleje består fx af støtte til:

  • Personlig hygiejne, fx bad.
  • Mad og drikke.
  • Toiletbesøg. 
  • Forflytning.

Støtten tager udgangspunkt i din funktionsevne og dine individuelle behov for hjælp til personlig pleje. 

Du skal deltage så aktivt, det er muligt, og selv udføre de opgaver, du er i stand til for, at du kan vedligeholde dine personlige færdigheder.

Visitator vurderer sammen med dig om hverdagsrehabilitering vil gavne dig.

Læs om hverdagsrehabilitering

Kvalitetsstandard: Sundhed og Omsorg i hverdagen

Når du har fået bevilget hjælp af kommunens visitator, kan du vælge, hvem der skal udføre den. Dit valg afhænger af, hvilken type hjælp du er tildelt. Du kan vælge mellem:

  • En hjælper, du selv udpeger.
  • Helsingør Kommunes hjemmepleje.
  • Et af de private firmaer, som Helsingør Kommune har en aftale med

Du kan kun vælge én leverandør til pleje og én leverandør til praktisk hjælp, men du må gerne vælge den samme til begge dele.

Uanset hvilken leverandør du vælger, udføres hjælpen i samråd med dig på baggrund af visitators vurdering samt den afgørelse, der er truffet. Alle leverandører arbejder efter Helsingør Kommunes kvalitetsstandarder og har adgang til de oplysninger, som visitator har indhentet om dig. Dette sikrer, at du får den rette hjælp til dine behov.

Arbejdsmiljø

Når hjemmeplejens medarbejder hjælper dig med personlig pleje, er det nødvendigt, at dit hjem godkendes som arbejdsplads i henhold til Arbejdsmiljøloven. Det betyder, at hjælpen skal udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt for medarbejderne.

Indretningen i din bolig

Det er vigtigt, at der er god plads til at hjælpe dig med den personlige pleje. Det kan i visse tilfælde være nødvendigt at flytte om på - eller helt fjerne - nogle af dine møbler. Hvis du og medarbejderen ikke kan finde den fornødne plads, kan det være, at hjælpen må gives i et andet rum. Din hjælper eller hjemmeplejens forflytningsvejleder kan yde rådgivning i forhold til en hensigtsmæssig indretning.

Hjælpemidler som arbejdsredskaber

For at sikre medarbejderens arbejdsmiljø, kan der blive brug for særlige  hjælpemidler fx en elektrisk plejeseng, en toiletstol eller
et glidestykke til sengen. 

Helsingør Kommune udlåner gratis de forskellige hjælpemidler, der er nødvendige for, at medarbejderen kan hjælpe dig med den personlige pleje.

Hvis du har brug for hjælpemidler på hjul fx en lift, er det vigtig, at hjulene kan køre uhindret over gulvet. Derfor kan det være nødvendigt at fjerne gulvtæpper og løse ledninger samt at lægge dørtrinsplader eller gummilister ved evt. dørtrin.

Pleje i sengen

Hvis du har behov for hjælp til personlig pleje i sengen, er der brug for en elektrisk plejeseng og et godt arbejdslys. Der skal være mindst 95 cm. fri plads på hver side af sengen og mindst 50 cm. ved fodenden. Hvis der benyttes gulvlift i forbindelse med pleje i sengen, kræves der mindst 2 x 2 meter fri plads ved forflytningen. Se evt. Helsingør Kommunes kvalitetsstandarder, der beskriver kommunens serviceniveau i forhold til personlig pleje.

Du er sikret hjælp i overensstemmelse med den aftale, du har indgået med visitator. Den leverandør, du har valgt, står for at udføre hjælpen.

Ændringer i aftalte tidspunkter

Hvis der sker ændringer i den planlagte hjælp, gælder følgende regler:

Hvis du melder afbud

  • Du skal melde afbud direkte til leverandøren senest hverdagen før kl. 15.00.
  • Ved afbud senest tre dage før det planlagte besøg, har du ret til erstatningshjælp.

Hvis leverandøren melder afbud

Du skal tilbydes et erstatningsbesøg senest fem dage efter det oprindelige tidspunkt.

Praktisk hjælp (rengøring og tøjvask)

  • Hjælpen skal påbegyndes inden for 10 dage.
  • Du skal være hjemme, mens hjælpen udføres.

Adgang til dit hjem

Hvis leverandøren møder en låst dør og ikke kan få kontakt til dig, kan det være nødvendigt at skaffe adgang – eventuelt med hjælp fra en låsesmed.

  • Udgiften til låsesmeden betales af dig.

Legitimation

Uanset om din hjælper er ansat kommunalt eller privat, skal vedkommende uopfordret fremvise billedlegitimation ved første besøg og derefter på din anmodning.

Tavshedspligt

Alle medarbejdere, uanset leverandør, er underlagt tavshedspligt og må ikke videregive oplysninger om dine personlige forhold til uvedkommende.

Hvis du er utilfreds med den tildelte hjælp eller ønsker at skifte leverandør, har du følgende muligheder:

Klage over leveringen af hjælpen

  • Hvis du er utilfredshed med tildeling af hjælp, skal du kontakte Forebyggelse og Visitation i Helsingør Kommune.
  • Hvis du er utilfreds med arbejdets udførelse eller overholdelse af aftalte tider, skal du kontakte din leverandør..

Skift af leverandør

Ønsker du at skifte leverandør, skal du kontakte Forebyggelse og Visitation i Helsingør Kommune. De vil sørge for at give den nye leverandør besked.

Du kan vælge at få den tildelte hjælp udført af en person, som du selv udpeger. Du kan for eksempel udpege en ven, en nabo eller et barnebarn. Den udpegede person skal godkendes af Center for Sundhed og Omsorg, og der skal indgås en ansættelseskontrakt med pågældende om de tildelte opgaver samt om betaling.

Hvis du har fået bevilliget hjælp på mindst 20 timer pr. uge, og visitatoren vurderer, at du kan administrere arbejdsgiverrollen, kan du ansøge om kontant tilskud. Denne ordning giver dig mulighed for at modtage et beløb til at ansætte hjælpere.

Du kan vælge selv at varetage arbejdsgiverrollen eller lade et privat firma gøre det. Kontakt Forebyggelse og Visitation, hvis du ønsker at vide mere om denne ordning.

Du kan klage over afgørelsen ved at kontakte Forebyggelse og Visitation senest fire uger efter modtagelsen af afgørelsen. Forebyggelse og Visitation vil efter en revurdering sende klagen til behandling i Ankestyrelsen, hvis du ikke får medhold.

Forebyggelse og Visitation

Birkedalsvej 35A
3000 Helsingør
Telefon: 49 28 39 39

Telefontider

Mandag: 10.00-12.00
Tirsdag: 10.00-12.00
Onsdag: Lukket
Torsdag: 10.00-12.00 og 13.00-15.00
Fredag: 10.00-12.00