Helsingør Kommune har lavet denne oversigt for at hjælpe dig med dit valg. Oversigten inkluderer de gængse og anbefalede muligheder for varme i boliger og andre bygninger. Oversigten er vejledende. Det er vigtigt, at du får professionel rådgivning om netop din situation. Hvem du skal kontakte for at få konkret rådgivning afhænger af hvilken varmeløsning, du gerne vil undersøge.
Hvilke muligheder er der?
Der findes mange muligheder for at opvarme sin bolig eller anden bygning. Mulighederne har tekniske forskelle, forskellige ejerforhold og forskellige grader af forsyningssikkerhed. De anvender forskellige energikilder, kan være individuelle eller fælles, har forskellige priser både i investering og drift, og de har forskellige behov for vedligehold og service. Nogle af mulighederne for varme kræver også tilladelser eller anden myndighedsgodkendelse.
I Helsingør Kommunes oversigt over muligheder for varme, er varmeløsningerne opdelt i fire kategorier:
- Fjernvarme
- Lokalvarme
- Mindre energifællesskab
- Individuelle løsninger
Hvilke muligheder har du?
Helsingør Kommune har udarbejdet en screening af kommunen. Her er der blevet regnet og analyseret på, om der er grundlag for fælles varmeløsninger i de forskellige beboede områder.
Når du går ind på oversigtskortet, kan du søge eller zoome ind på din adresse og se, om du bor et sted, som enten er nuværende eller fremtidigt fjernvarmeområde, som egner sig til lokalvarme, som egner sig til et mindre energifællesskab, eller som egner sig bedst til en individuel varmeløsning. Der kan godt være mere end en mulighed på din adresse.
Se oversigtskortet
Screeningen er baseret på BBR-data for de forskellige bygninger i Helsingør Kommune og gennemsnitstal for varmebehov. Screeningen bygger først og fremmest på beregninger for hvor meget varme, der er brug for i et område, og hvor stort området er. Jo mere varme, der bruges på færrest mulige m2, jo bedre grundlag er der for fælles varmeløsninger.
Screeningen viser, at der i flere områder i Helsingør Kommune er gode muligheder for at etablere en fælles varmeløsning.
Helsingør Kommune anbefaler, at du som husejer, rådfører dig hos professionelle fagfolk. Sørg for at få uvildig rådgivning. Det vil sige rådgivning fra en fagperson, som ikke kommer for at sælge dig en løsning eller et produkt. Det sikrer, at du forstår forholdene i og omkring din bygning, og at du ved, hvad du skal være opmærksom på, før du bestiller tilbud på en ny varmeløsning. Få gerne tre eller flere tilbud på opgaven, så du har noget at sammenligne.
Helsingør Kommune anbefaler, at du skifter varmekilde til en løsning, som er mindre CO2-belastende end den, du har i dag. Hvis din varme laves på vedvarende og bæredygtig energi, er varmen i dit hjem mindre belastende for klimaet. Jo bedre og mere effektivt vi varmer vores bygninger op, jo bedre passer vi på klimaet.
Hvis du gerne vil rette i dine BBR-data, kan du gøre det via Borger.dk: Tjek eller ret BBR-oplysninger
Læs mere om de fire forskellige varmekategorier: