Hvert år fjerner havet store mængder materiale fra de nordsjællandske strande og kystskrænter, hvilket medfører, at kystlinjen rykker tilbage og at risikoen for skader på kystnære værdier øges. De tre nordkystkommuner har derfor vurderet, at kystbeskyttelse er nødvendigt.
Den mest effektive kystbeskyttelse opnås ved fælles løsninger over længere strækninger. Derfor har de tre nordsjællandske kommuner Halsnæs, Gribskov og Helsingør i samarbejde med Kystdirektoratet og tekniske rådgivere udarbejdet et samlet projekt, der skal skabe en langsigtet reduktion af risikoen for erosion på Nordkysten.
Gennem de sidste 100 år er der etableret utallige hårde kystsikringsanlæg i forsøg på at undgå tilbagerykning af den nordsjællandske kystlinje. Anlæggene fastholder skråningerne ved at tilbageholde det sediment, der ellers naturligt ville være frigivet til strandprofilet. Den uundgåelige erosion foregår forsat, blot foran anlæggene, og resulterer i en forstejling af strandprofilet og i smalle eller manglende strande.
Strategien i Nordkystens Fremtid er at genskabe kystlandskabets naturlige dynamik ved tilførsel af sediment til strandprofilet. Strandfodringen øger højden af stranden foran skrænterne. Når strandniveauet hæves, vil bølgernes påvirkning af bagstrand og kystskrænter aftage, fordi bølgehøjden reduceres ind over strandplanet. Strandfodring vil således medføre mindre pres på den hårde kystbeskyttelse og skråningerne bagved.