Nordkystens fremtid

Halsnæs, Helsingør og Gribskov kommuner har etableret et tværkommunalt samarbejde om Nordkysten.

Nordkystens Fremtid er et fælleskommunalt projekt om kystbeskyttelse i Halsnæs, Helsingør og Gribskov kommuner.

Nordkystens Fremtid har til formål at beskytte fast ejendom langs den sjællandske nordkyst, herunder helårsbebyggelse, sommerhusområder, infrastruktur og ubebyggede arealer, mod erosion fra havet.

Analyser af Nordkysten viser, at den bedste beskyttelse mod kronisk og akut erosion er en kombination af strandfodring med sand og ral og skråningsbeskyttelser opbygget af sten.

Nordkystens Fremtid omfatter udelukkende den fælles strandfodring, mens opgraderinger af skråningsbeskyttelse er den enkelte grundejers ansvar. Der lægges op til at strandfodre i alt ca. 35 km kystlinje – se kortet herunder.

Hvert år fjerner havet store mængder materiale fra de nordsjællandske strande og kystskrænter, hvilket medfører, at kystlinjen rykker tilbage og at risikoen for skader på kystnære værdier øges. De tre nordkystkommuner har derfor vurderet, at kystbeskyttelse er nødvendigt.

Den mest effektive kystbeskyttelse opnås ved fælles løsninger over længere strækninger. Derfor har de tre nordsjællandske kommuner Halsnæs, Gribskov og Helsingør i samarbejde med Kystdirektoratet og tekniske rådgivere udarbejdet et samlet projekt, der skal skabe en langsigtet reduktion af risikoen for erosion på Nordkysten.

Gennem de sidste 100 år er der etableret utallige hårde kystsikringsanlæg i forsøg på at undgå tilbagerykning af den nordsjællandske kystlinje. Anlæggene fastholder skråningerne ved at tilbageholde det sediment, der ellers naturligt ville være frigivet til strandprofilet. Den uundgåelige erosion foregår forsat, blot foran anlæggene, og resulterer i en forstejling af strandprofilet og i smalle eller manglende strande.

Strategien i Nordkystens Fremtid er at genskabe kystlandskabets naturlige dynamik ved tilførsel af sediment til strandprofilet. Strandfodringen øger højden af stranden foran skrænterne. Når strandniveauet hæves, vil bølgernes påvirkning af bagstrand og kystskrænter aftage, fordi bølgehøjden reduceres ind over strandplanet. Strandfodring vil således medføre mindre pres på den hårde kystbeskyttelse og skråningerne bagved.

Den første fodring, også kaldet initialfodringen, forventes startet i 2028 og vedligeholdelsesfodringerne udføres herefter cirka hvert 5. år. Vedligeholdelsesfodringerne er nødvendige, da de bl.a. kompenserer for havspejlsstigninger og for det løbende tab af sediment, der skyldes den naturlige langstransport2.

De planlagte fodringer vil i kombination med eksisterende og udbyggede skråningsbeskyttelser kunne modstå storme op til en størrelse, som i gennemsnit forekommer én gang hver 50. år. For at opnå den fulde beskyttelse kan det være nødvendigt at udbygge de eksisterende skråningsbeskyttelser. Den hårde kystbeskyttelse skal grundejere forsat selv stå for, mens initialstrandfodringen varetages i fællesskab af kommunerne under Nordkystens Fremtid, og vedligeholdelsesfodringerne forventes varetaget af et fælles strandfodringslag.

Fodringsstrækninger

Billedet viser fodringsstrækninger fra Gilleje til Helsingør.

Proces og tidsplan

Myndighedsbehandlingen består af en række trin, inden der kan gives en tilladelse: 

TidspunktMyndighedsproces
Oktober 2020 - Januar 2021Byrådene i de tre kommuner beslutter at fremme Nordkystens Fremtid
Primo 2025Ansøgning modtages
11. marts – 6. maj 2025Projekt sendes i 8 ugers høring
Slutmarts – startapril 2025Ét borgermøde i hver kommune
Marts - Maj 2025Forberedelse af inkluderende afgørelser, såsom §3-dispensationer, fredningsdispensationer, vandløbsregulering m.m.
April - Maj 2025Behandling af indkomne høringssvar
Maj - Juni 2025Evt. ændring i projektet og politisk behandling
Maj - Juni 2025Udarbejdelse af udkast til endelig afgørelse
August - September 2025Udtalelse om fravigelse fra Natura 2000 hos Miljøstyrelsen
Oktober 2025Afgørelse om fravigelse inkl. klagefrist på 4 uger
Oktober 2025Afgørelse fra Kystdirektoratet om kompenserende stenrev inkl. klagefrist på 4 uger
Januar - Februar 2026Politisk behandling i de tre kommuner
Primo marts 2026Offentliggørelse af afgørelse
Marts 20264 ugers klagefrist
April – Oktober 2026Evt. behandling af klager i klagenævnene (maks. 6 mdr.)
Ultimo 2026Oprettelse af strandfodringslag

Byrådet besluttede i vinteren 2020/2021 at fremme projektet Nordkystens Fremtid som et kommunalt fællesprojekt efter kystbeskyttelseslovens kapitel 1a. Byrådets beslutning om at fremme sagen er et procestrin, der ligger forud for den endelig detailplanlægning af projektet.

Ansøgningen om tilladelse sendes i 8 ugers høring inkl. teknisk beskrivelse, miljøkonsekvensrapport, bidragsfordeling og forslag til vedtægt til nyt strandfodringslag. Links til materialet er sendt til alle grundejere, hvis matrikel forventes at blive en del af projektet. Materialet bliver offentligt tilgængeligt på kommunens høringsportal. I høringsperioden vil det være muligt at tilgå et kort Borgerkortet Borger hvor du kan finde informationer om, hvordan din ejendom påvirkes.

Når høringsperioden er afsluttet, vil de indkomne høringssvar blive behandlet. Da et Natura2000-område med stenrev påvirkes af projektet skal der efterfølgende ansøges om etablering af kompenserende stenrev hos Kystdirektoratet. Først når hele denne proces er overstået, vil et udkast til en endelig afgørelse om Nordkystens Fremtid lægges op til politisk behandling i de tre kommuner.

Hvis du vil vide mere om Nordkystens Fremtid

Du kan læse meget mere om projektet på projektets hjemmeside nordkystensfremtid.dk. Her finder du bl.a. også det materiale, som dannede grundlag for byrådenes beslutning om at fremme sagen.

Center for By, Land og Vand

Stengade 59 
3000 Helsingør
Telefon: 49 28 28 28
E-mail: blv@helsingor.dk - Skriv ikke følsomme personoplysninger, da din henvendelse kan blive offentligt tilgængelig.