Undervisning i Uddannelse og Job
Når du går i 9. klasse bliver du fortsat undervist af din UU-Vejleder i det obligatoriske fag Uddannelse og Job. Det skal give dig en bedre forståelse af hvad du kan og vil, og du lærer mere om uddannelsessystemet.
Vejledning
I 9. klasse modtager du fortsat kollektiv vejledning – det vil sige gruppe- eller klassebaserede vejledningsaktiviteter – som skal hjælpe dig med at forberede dig til valg af ungdomsuddannelse. Her vil du blive udfordret på din forestilling om uddannelse og job, så dit endelige valg sker på et reflekteret og oplyst grundlag. I den kollektive vejledning indgår som minimum de vejledningsaktiviteter, som er nævnt nedenfor. De kommer til at hænge tæt sammen med den undervisning du modtager i det obligatoriske fag Uddannelse og Job.
I den kollektive vejledning indgår:
1.indføring i ungdomsuddannelserne, indhold, struktur og muligheder
2.vejledning om udfyldelse af uddannelsesplaner, studievalgsportfolio, optagelse.dk og processen frem mod tilmelding til ungdomsuddannelse
3.introduktion til at arbejde med den nationale vejledningsportal, uddannelsesguiden ug.dk og eVejledningen
4.orientering om hele uddannelsessystemet
Hvis du er vurderet ikke-uddannelsesparat vil du fortsat blive tilbudt individuelle samtaler eller andet, som kan hjælpe dig til at blive uddannelsesparat
Praktik
Din skole bestemmer om alle elever i 9. klasse kan komme i praktik. Hovedreglen er, at du selv skaffer din praktikplads. Praktikken varer 1 uge. Der er regler for, om du får din transportudgift refunderet. Praktikseddel
Uddannelsesplan
Alle unge i 9. klasse skal lave en uddannelsesplan. Uddannelsesplanen er en del af den ansøgning, som du skal sende til den uddannelsesinstitution, du søger optagelse på efter 9. eller 10. klasse og dels en studievalgsportfolio. Den er samtidig et vigtigt hjælpeværktøj for dig, når du skal blive mere afklaret omkring uddannelsesønsker.
I Studievalgsportfolioen skal du præsentere dig selv og blandt andet fortælle om dine overvejelser i forbindelse med dit uddannelsesvalg. Du skal beskrive dine styrker og udfordringer og angive, hvilke faglige mål du har med din uddannelse.
Tidsfrist
Er du erklæret uddannelsesparat, har du og dine forældre sammen ansvaret for, at uddannelsesplanen er udfyldt senest 1. marts. Det sker på www.optagelse.dk.
Du og dine forældre kan sammen læse meget mere om uddannelsesplanen på Uddannelsesguiden: www.ug.dk
Ansøgning til ungdomsuddannelse eller 10. klasse
Senest 1. marts skal din ansøgning sendes til din 1.prioritet. Dette foregår på optagelse.dk. Hvis du er erklæret uddannelsesparat, skal du sammen med dine forældre selv sørge for at søge. UU-Øresund vil i den kollektive vejledning gennemgå, hvordan du gør. Hvis du er vurderet ikke-uddannelsesparat vil din UU-Vejleder hjælpe dig og dine forældre med ansøgningen.