Erhvervsbygninger og etagebebyggelse i landzone
Opsætning af solceller på erhvervsbygninger og etagebebyggelse i landzone kræver landzonetilladelse før opsætning.
Solcelleanlæg på erhvervsbygninger og etagebebyggelse i byzone er undtaget for byggetilladelse på betingelse af, at anlægget ikke giver en lastpåvirkning af tagets konstruktioner med mere end 5%. Dette skal dokumenteres ved en beregning. Overstiger lastpåvirkningen de 5%, skal der søges byggetilladelse.
OBS!
Bygningens brandmæssige drift-, kontrol- og vedligeholdelsesplan (DKV-plan) med tilhørende brandplaner skal opdateres af en certificeret brandrådgiver, når bygningen er i brandklasse 2-4. Er der ikke udarbejdet en DKV-plan for bygningen, skal den udarbejdes af den certificerede brandrådgiver.
Solcelleparker på jorden i byzone og landzone
Ejendommen i byzone kan være omfattet af en lokalplan, som udlægger anvendelsen af grunden. Dette kan betyde, at der ikke kan opsættes mindre solcelleparker uden, at der er givet dispensation, eller der er udarbejdet en ny lokalplan.
Fritstående solcelleanlæg kan som udgangspunkt ikke forvente at få landzonetilladelse på basis af Planklagenævnets praksis. Det betyder, at såfremt der skal etableres solcelleparker i landzone, vil det kræve udarbejdelse af en lokalplan.
Mindre og større solcelleparker på jorden kræver altid ansøgning om byggetilladelse, da anlæggene ikke er undtaget for byggetilladelse i bygningsreglementet.
Enfamiliehuse, dobbelthuse, rækkehuse og sommerhuse
En ejendom kan være omfattet af en lokalplan, som regulerer, at der opsættes reflekterende materialer på et hus. Det betyder, at de solceller, man kan bruge, er ikke reflekterende.
Bygningsreglement 2018 (BR18) fastsætter, at opsætning af solceller på enfamiliehuse herunder stuehuse i landzone, dobbelthuse, rækkehuse og sommerhuse er undtaget for byggetilladelse jf. BR18 §5 stk.3 såfremt, at opsætningen af solcellerne er i overensstemmelse med byggerettens højde- og afstandsbestemmelser jf. BR18 §166-195 og de brandmæssige præ-accepterede løsninger.
Andre regler
Denne vejledning omhandler kun regler for bygge- og planlov. Du skal sætte dig ind i reglerne for afregning med energiselskaberne og eventuelle godkendelse hos Energistyrelsen.