Arkitekturrådets medlemmer skal yde uvildig rådgivning om lokale forhold, med afsæt i et bredt erfarings- og vidensgrundlag fra eget arkitektfagligt virke.
Medlemmerne skal endvidere have et solidt kendskab til aktuelle byudviklingscases, i ind- og udland, tendenser inden for arkitektur, landskabsarkitektur, byudvikling, bæredygtighed, kulturarv, kommerciel ejendomsudvikling samt erfaring fra forskellige relevante konkurrence-, proces- og samarbejdsformer.
Rådets fokus skal være praktisk, strategisk, holistisk og økonomisk og tage afsæt i en forståelse for kommunens særkender og den type af opgaver og dilemmaer, der knytter sig til byudviklingens lokale kontekst.
For at minimere interessesammenfald, må medlemmerne af Arkitekturrådet ikke drive virksomhed eller være bosat i Helsingør Kommune.
Medlemmerne er administrativt udpeget af Helsingør Kommune på baggrund af en markedsafdækning, i overensstemmelse med kommunens Udbuds- og indkøbspolitik.
Tilsammen skal rådet spænde over følgende kompetencer:
- Landskabsarkitektur.
- Bygningsarkitektur.
- Kulturarv.
- Bæredygtighed.
- Kommerciel ejendomsudvikling.
Organisering og beslutningskompetence
Rådet består af tre arkitekter (rådgivere), som er ligestillede. Herudover er der tilknyttet en ingeniør med speciale i bæredygtighed. Rådet er uden beslutningskompetence og alene rådgivende. Ved behov udpeges en talsperson ud fra det faglige fokus i det enkelte projekt.
Arkitekturrådet udpeges som udgangspunkt til en toårig periode. Helsingør Kommune kan vælge, at medlemmer kan fortsætte til næste toårige periode. Medlemmer udpeges personligt og kan derfor ikke sende en stedfortræder.
Ved inddragelse af Arkitekturrådet i et projekt eller en byggesag vil rådets anbefalinger fremgå sammen med administrationens indstilling i forbindelse med politisk behandling.
By- Plan- og Trafikudvalget udgør Arkitekturrådets politiske styregruppe og deltager i rådets møder.