Helsingør Medaljen blev indstiftet den 18. maj 1953. Det var daværende borgmester Sigurd Schytz, der stillede forslaget om at uddele en medalje ”som en særlig anerkendelse til personer, der for byen har øvet en fremragende gerning eller som ved deres arbejde eller indsats har medvirket til at give Helsingør By anseelse eller fremgang.”
I forbindelse med indstiftelsen blev der udformet en statut for Medaljen, der beskrev hvem, der kunne modtage medaljen, nemlig ”til Helsingørborgere eller til andre personer i ind- og udland, der har nær tilknytning til Helsingør, eller som ved en ganske særlig indsats har haft betydning for byen”. Der blev på forhånd ikke sat egentlige grænser for tildeling af medaljen.
Der findes ikke en fuldstændig oversigt over, hvem, der har modtaget Helsingør Medaljen gennem tiden, og det vides heller ikke, hvor den hædersbog (med navn og begrundelse for hver enkelt modtager), der ifølge den oprindelige statut skulle føres, eventuelt kunne befinde sig.
I den oprindelige statut står ligeledes, at ”medaljen som hovedregel vil være udført og blive overrakt i bronze. Medaljen kan dog i undtagelsestilfælde, hvor Byrådet skønner, at en udført gerning er af ganske særlig karakter eller har været af enestående betydning for byen, overrækkes i sølv eller guld. Udover selve medaljen medfølger ”kun” æren af at være tildelt en sjælden og særlig hædersbevisning.”
Medaljen er, så vidt vides, kun uddelt i guld til tre personer. Det skete i forbindelse med indstiftelsen i 1953. Det var Helsingørs socialdemokratiske borgmester i perioden 1919-1946 Peder Christensen, direktøren for Helsingør Skibsværft H. P. Christensen og disponent H. Dunker fra Helsingborg i Sverige. De fik Helsingør-Medaljen overrakt ved en højtidelig begivenhed den 11. november 1953.
De allerfleste medaljer er blevet uddelt i bronze. Sådan vil det formentlig også være i fremtiden. Medaljen findes nemlig stadig i et vist oplag, og når lageret er opbrugt, skal der tages stilling til evt. nystøbninger.
Helsingør Medaljen i nyere tid
I 2017 ønskede Helsingør Kommune, at der blev taget en politisk beslutning om, hvad der skulle ske med medaljerne. Enten skulle de udgå, eller revitaliseres. Derfor blev der udarbejdet et forslag til en moderniseret statut, der bl.a. tog højde for, at Helsingør Kommune geografisk er blevet et noget større område end det Helsingør Kommune, der fandtes i 1953, der kun bestod af selve byen.
Det blev samtidig besluttet, at alle med tilknytning til Helsingør Kommune kan indstille, såvel som modtage medaljen. Det blev ligeledes besluttet, at det er Økonomiudvalget, der beslutter hvem, der skal modtage medaljen, dog efter indstilling fra administrationen. Der er ikke nogen begrænsning på, hvor mange medaljer, der kan uddeles om året Der er heller ikke noget krav om, at medaljen skal uddeles hvert år, fx hvis der det pågældende år ikke findes egnede kandidater.
Læs mere på Helsingør Leksikon:
OBS: skulle du ligge inde med viden om modtagere, som ikke findes på listen, hører vi meget gerne fra dig.