Byrådet har den 5. maj 2022 vedtaget en ny arkitekturpolitik for Helsingør Kommune. Den sætter rammen for, hvordan vi i Helsingør Kommune vil arbejde med at varetage og udvikle kommunens arkitektoniske kvaliteter. Politikken skal i praksis fungere som et dialogredskab til brug mellem byggeriets og byudviklingens parter.
Arkitekturpolitikken og dens brug i praksis evalueres i 2024. Har du spørgsmål eller input til politikken, som vi skal have med i evalueringen, så kontakt:
Helsingør BYLAB
Sct. Anna Gade 5C
3000 Helsingør
Tlf. 49 28 28 28
Mail: bylab@helsingor.dk
Læs dagsordenspunktet for vedtagelse
Læs arkitekturpolitikken
Arkitekturpolitikkens formål og indhold
Arkitekturpolitikken er målrettet alle aktører, der ønsker at bygge eller projektudvikle i Helsingør Kommune - private såvel som offentlige bygherrer, projektudviklere og planlæggere. Politikkens pejlemærker skal danne afsæt for lokalplaner, bygninger og bebyggelser, gader og pladser, parkering og anlæg i byerne, langs kysterne og i det åbne land.
Politikken har til formål at:
- Fungere som politisk vedtaget grundlag for byudviklingen
- Signalere til byggeriets aktører, at Helsingør Kommune lægger vægt på kvaliteten af det fysiske miljø
- Redegøre for, hvilke eksisterende kvaliteter, sammenhænge og udviklingsprincipper der lægges vægt på i Helsingør Kommune
- Være et redskab til forventningsafstemning og kvalitetssikring på tværs af organisationen og i dialogen mellem kommunen og eksterne bygherrer.
1.1. Arkitekturpolitiske pejlemærker
Omdrejningspunktet for politikken er seks arkitekturpolitiske pejlemærker for byudviklingen, som skal medvirke til at bevare, udvikle og styrke kommunens fysiske rammer samt at øge opmærksomheden omkring kommunens arkitektoniske kvaliteter.
Pejlemærkerne kan forstås som en tjekliste, der sikrer at man kommer omkring de spørgsmål, som er væsentlige for kommunen i forbindelse med byudviklingen. I dialogen mellem bygherre og kommunen samt i den politiske behandling af byudviklingen vil vi derfor også tage konkret udgangspunkt i pejlemærkerne:
- Vi værner om kulturarven – fra helhed til detalje
- Vi tager afsæt i stedet
- Vi sikrer samspil med landskabet og naturen
- Vi skaber bebyggelser og byrum af høj kvalitet, som understøtter byliv og fællesskaber
- Vi udvikler bæredygtigt
- Vi har fokus på inddragelse og dialog.
1.2. Geografiske særkender
Arkitekturpolitikken beskriver desuden kommunens overordnede geografiske særkender i tre hovedområder; Kystbyerne, Helsingør by og Landområdet. Afsnittet rummer en analyse af områdernes særlige karakteristika og kvaliteter, som kommunen ønsker at værne om og er tænkt som et supplement til pejlemærkerne.
1.3. Bæredygtig arkitektur
Det beskrives i særskilt tema, hvordan vi i Helsingør Kommune vil arbejde for miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed i byudviklingen. Afsnittet har direkte relation til kommunens Bæredygtighedsværktøj, som skal medvirke til at understøtte pejlemærke 5.”Vi bygger bæredygtigt”.
1.4. Tjekliste og krav til bygherrer
Med arkitekturpolitikken ønsker Byrådet mere fokus på kvalitet i byudviklingen og debat om den fysiske udvikling af kommunen. Igangsættelse af lokalplaner, større byggerier og byudviklingsprojekter skal derfor ledsages af projektbeskrivelser og visualiseringer.
Som udgangspunkt skal følgende materiale foreligge ved igangsættelse af projektet eller planen:
- Fyldestgørende beskrivelse af projektet og dets anvendelse
- Situationsplan med placering om omfang af byggeri/anlæg og funktioner
- Foreløbig visualisering af projektet
- Ved større byudviklingsprojekter skal endelige planforslag ledsages af en bebyggelsesplan i 3D
- Ved lokalplaner skal foretages en bæredygtighedsscreening.
1.5. Arkitekturråd
Som et supplement til Arkitekturpolitikken, har Byrådet i perioden 2022-23 nedsat et Arkitekturråd, som skal rådgive administration og politikere i sager af særlig betydning for kommunens fysiske udvikling.
Rådet skal, med bred, aktuel og uvildig faglig erfaring samt helhedstænkning og et strategisk blik, bidrage til at styrke den byudviklingsmæssige og arkitektoniske kvalitet i en bæredygtig udvikling af Helsingør Kommune.
Link til arkitekturrådet