Tilsyn af dagtilbud

Alle kommuner er ifølge dagtilbudsloven forpligtede til at føre tilsyn med alle dagtilbud i deres kommune.

I Helsingør Kommune foretages der følgende tilsyn:

  • Pædagogisk tilsyn.
  • Sundhedsmæssigt tilsyn på 0-6-årsområdet, der varetages af Sundhedstjenesten.
  • Økonomisk tilsyn, der varetages af Center for Økonomi og Ejendomme.
  • Bygningsmæssigt tilsyn, der varetages af Center for Økonomi og Ejendomme med flere.
  • Legepladstilsyn tilsyn, der varetages af certificeret legepladsinspektør.
Pædagogisk tilsyn i dagtilbud

Ramme for tilsyn med Helsingør Kommunes dagtilbud

Her kan du læse mere om, hvordan der føres pædagogisk tilsyn i Helsingør Kommune.

  • Først følger en beskrivelse af rammen for tilsynet, herunder hvordan der føres anmeldte og uanmeldte tilsyn.
  • Herefter en beskrivelse af hvordan, der sikres uvildighed.
  • Til sidst en beskrivelse af processen for skærpet tilsyn, der iværksættes ved bekymring eller alvorlig bekymring for den pædagogiske kvalitet eller andre forhold.

De pædagogiske konsulenter fører tilsyn med dagligdagen i daginstitutionen, det pædagogiske indhold, samt måden opgaverne udføres på. Tilsynet gennemføres jf. dagtilbudslovens § 5.

Der føres tilsyn med de kommunale, selvejende og private institutioner ud fra samme tilsynsmodel.

Der gennemføres tilsyn minimum hvert andet år. Tilsynet kan enten være anmeldt eller uanmeldt. Tilsynene gemmeføres efter samme model, og vurderingskriterierne for de to typer af tilsynsbesøg er de samme.

Desuden kan der foretages uanmeldte tilsyn ved fx bekymring, forældrehenvendelser eller lignende.

Både anmeldte og uanmeldte tilsyn består af følgende komponenter:

Selvregistreringsark

Det udfyldes af lederen af dagtilbuddet. Selvregistreringen omhandler faktuelle oplysninger om dagtilbuddet samt lovgivningsmæssige eller kommunale minimumskrav, som forventes at være opfyldt.

Observationer af den pædagogiske praksis

Observationerne gennemføres af pædagogiske konsulenter fra Center for Dagtilbud, Skoler, Fritid og Idræt og foretages ud fra følgende kriterier: Relationer og samspil mellem børn og voksne, børnefællesskaber og leg samt sprog.

Tilsynsdialog

I dialogen deltager ledelses-, medarbejder- og forældrerepræsentanter samt pædagogisk konsulent. Her drøftes observationerne, samt hvordan dagtilbuddet arbejder med sammenhænge, forældresamarbejde og evalueringskultur.

Tilsynsrapport

Rapporten samler op på observationerne og tilsynsdialogen, og den pædagogiske praksis vurderes.

Tilsynsrapporten skal efterfølgende offentliggøres på dagtilbuddets hjemmeside.

I Helsingør Kommune vurderes den pædagogiske kvalitet ud fra disse kriterier

  1. Relationer og samspil mellem børn og voksne
  2. Børnefællesskaber og leg
  3. Sprog
  4. Sammenhænge
  5. Forældresamarbejde
  6. Evalueringskultur

Kriterierne tager udgangspunkt i Den styrkede pædagogiske læreplan samt KIDS

 

Det pædagogiske arbejde i institutionen vurderes på baggrund af institutionens selvregistrering, de pædagogiske konsulenters observationer og tilsynssamtale om den pædagogiske kvalitet. For hvert kriterium giver den pædagogiske konsulent en vurdering af, hvordan institutionen skal arbejde videre med indsatsen ud fra nedenstående vurderinger:

Høj kvalitet

Dagtilbuddet skal fortsætte det videre arbejde med at forankre og udvikle den eksisterende pædagogiske praksis.

God kvalitet

Dagtilbuddet skal fortsætte det gode arbejde og foretage de nødvendige justeringer i indsatsen. Den tilsynsførende konsulent kan tilbyde vejledning eller anbefaling i dette arbejde.

 

Tilstrækkelig kvalitet

Dagtilbuddet skal ændre, udvikle og forbedre indsatsen ud fra den tilsynsførende konsulents konkrete anvisninger.

Utilstrækkelig kvalitet

Dagtilbuddet skal etablere ny og ændret indsats ud fra den tilsynsførende konsulents konkrete anvisninger.

 

Når lederen af institutionen har modtaget tilsynsrapporten, skal rapporten gennemgås og præsenteres for personalet samt forældrebestyrelsen. Hvis der i rapporten fremkommer konkrete anvisninger, er det lederens ansvar at sikre, at der arbejdes med dette i den pædagogiske praksis.

I Helsingør Kommune sikres uvildigheden i tilsynet ved at observationerne foretages ud fra en fast observationsguide samt at de pædagogiske konsulenter på skift gennemfører tilsyn i institutionerne.

Ved bekymring og ved alvorlig bekymring for den pædagogiske kvalitet eller andre forhold i institutionen iværksættes et skærpet tilsyn med handleplan. Handleplanen skal kort og præcist beskrive, hvilke alvorlige bekymrende forhold der er konstateret, hvilke forandringer og forbedringer der skal ske i perioden med skærpet tilsyn, hvor hurtigt tiltagene skal igangsættes, samt plan for opfølgning. Handleplanen udarbejdes i samarbejde mellem institutionens leder og den pædagogiske konsulent.

Lederen af institutionen er ansvarlig for at rette op på kvaliteten og de forhold, der har givet anledning til bekymring. Center for Dagtilbud, Skoler, Fritid og Idræt vil give den vejledning og støtte, der er behov for i processen.

Ved skærpet tilsyn vil den pædagogiske konsulent komme på et eller flere uanmeldte tilsynsbesøg og foretage observationer af den pædagogiske praksis med fokus på de bekymrende forhold.

Udover ovenstående kan den pædagogiske konsulent udstede påbud ved bekymring for særlige forhold og/eller, hvis institutionen ikke følger lovgivningen. Deadline for efterlevelse af påbud vil fremkomme.

Det skærpede tilsyn ophæves af dagtilbudschefen, når de uanmeldte tilsynsobservationer viser, at institutionen arbejder konstruktivt med udvikling af den pædagogiske kvalitet, eller når institutionen har bragt orden i de forhold, som har givet anledning til iværksættelse af det skærpede tilsyn.

Sidst revideret oktober 2024

Center for Dagtilbud, Skoler, Fritid og Idræt

Birkedalsvej 27
3000 Helsingør
Telefon: 49 28 28 28

Skriv sikkert til Center for Dagtilbud, Skoler, Fritid og Idræt