Seniorliv

Pernille og hendes kolleger kan hjælpe, hvis du er kronisk syg

Mange oplever kaotiske tanker og følelser, når de får konstateret en kronisk sygdom. Hvordan skal de klare sig fremover? Hvad kan de gøre for at forebygge, at sygdommen udvikler sig?

I den situation står sygeplejerske Pernille Egegaard Sørensen og hendes kolleger på HRT klar til at hjælpe. De tilbyder alle borgere, der får konstateret en kronisk sygdom hos lægen, en afklarende samtale.

- I samtalen tager vi udgangspunkt i hverdagslivet. Det kan være, at borgeren gerne vil på ét af vores træningshold eller har behov for at tale med en diætist. Vi kan også tilbyde hjælp til rygestop og ved søvnbesvær. Målet er, at sygdommen ikke skal være det, som fylder mest i hverdagen, fortæller Pernille Egegaard Sørensen.

- Mange har en hverdag præget af træthed. Det tager vi selvfølgelig hensyn til, så man ikke går i gang med mere, end man har energi til. Et forløb hos os bliver tilrettelagt efter den enkeltes ønsker og behov i samarbejde med den sundhedsprofessionelle.

Hold for store diagnosegrupper

HRT tilbyder undervisning på hold for de store diagnosegrupper: Hjertekar-sygdomme, KOL, kræft og diabetes. Kræftpatienter er der allerflest af, fortæller Pernille Egegaard Sørensen.

- For dem er det rart, at de kommer på hold med andre, som er i samme båd. De får skabt netværk, og vi har flere eksempler på, at folk bliver ved med at ses, efter at forløbet hos os er slut. Nogle går til fitness eller løber sammen, siger hun.

En af dem, som har været igennem et forløb på HRT, er Olaf Christensen. Han fik indopereret en stent i hjertet i november 2020, og lægen på Hillerød Sygehus nævnte tilbuddet om en afklarende samtale på HRT.

- Jeg tænkte, at jeg ville sige ja til alt, hvad jeg fik tilbudt. Og det gik hurtigt. I januar kom jeg til samtalen, og kort efter begyndte jeg med træning og holdundervisning, fortæller Olaf Christensen.

- Jeg synes, det er et fantastisk flot tilbud. Det er til et 13-tal. Jeg kender flere, som synes, at sådan noget ikke er noget for dem, men jeg kan kun anbefale andre med en kronisk sygdom at gå i gang. Jeg kan rigtig godt lide, at der er et længerevarende fysisk forløb med dygtige og sympatiske fysioterapeuter. Og også at man kommer til at snakke med andre i samme situation som én selv. Folkene på HRT er gode til at sparke folk videre.

Fortsætter træningen

Olaf Christensen har stadig et par træningsgange tilbage på HRT. Han er sikker på, at han bagefter vil fortsætte træningen i sit fitnesscenter.

- Jeg har trænet i 40 år, og jeg bliver ved. Men jeg er blevet opmærksom på, at der er ting, jeg har gjort forkert i min træning i årevis. Nu ved jeg fx meget mere om, hvordan jeg får pulsen op uden at overanstrenge mig, siger han.

Når forløbet på HRT er slut – gerne efter tre-fire måneder – kommer borgeren til en afsluttende samtale. Her taler vedkommende med Pernille Egegaard Sørensen eller én af hendes kolleger om, hvordan det er gået.

- Borgerne har altid sat sig mål. Én vil måske gerne sove bedre og have mere energi i hverdagen, en anden vil gerne kunne gå en vis distance, og en tredje vil kunne komme op og ned fra gulvet med børnebørnene. Uanset hvad en borger har haft som mål, taler vi, om de synes, de har opnået deres mål, og hvad de fortsat vil sigte mod.

Blandt de borgere, som Pernille Egegaard Sørensen husker, er en kvinde, som i en høj alder fik konstateret en kronisk sygdom. Da hun kom til sin indledende samtale på HRT, kunne hun gå 250 meter, og hendes mål var at blive i stand til at gå længere.

- Hun var meget aktiv med træningen og ivrig efter at få det bedre. Hun endte med at gå Kronborgstafetten på to kilometer! Hun havde et imponerende gåpåmod, fortæller Pernille Egegaard Sørensen.

Plads på flere hold

HRT har mulighed for 450 samtaler om året med borgerne, og normalt kan der være lidt ventetid. Men lige i øjeblikket er der plads på flere undervisnings- og træningshold.

- Vi fornemmer, at folk er tilbageholdende pga. Corona. Men der er ingen grund til bekymring. Vi har fysiske hold med et lavt antal deltagere, afstand og andre forholdsregler. Netop nu kan der være et stort behov for, at kronisk syge kommer afsted. Når man har isoleret sig, mister man nemlig færdigheder og får sværere ved ting, som er helt almindelige. Det er vigtigt at få rettet op på, siger Pernille Egegaard Sørensen.

Hun er ikke i tvivl om, at hun har verdens bedste job.

- Det giver så meget mening at hjælpe borgerne med at lægge en plan for, hvordan de skal mestre det nye i deres liv. Det er dejligt at se, at de generelt føler, de har mere ro på og trives bedre, efter at forløbet hos os er slut. At de har større livskvalitet.

Fakta om ’Din sundhed – din samtale’

Gratis tilbud til borgere i Helsingør Kommune over 18 år

Du skal have en kronisk sygdom, som er konstateret af en læge

Du skal kunne tale og forstå dansk

Din egen læge eller en sygehuslæge kan henvise dig

Du kan også selv tage den første kontakt til HRT på tlf. 49 28 19 22 (dagligt mellem kl. 8.30-12)

Ved samtalen vil du få tilbud om at deltage i fysisk træning og/eller kostvejledning, undervisning i din sygdom, rygestoprådgivning, en samtale om alkoholvaner.

Læs mere om 'Din sundhed - din samtale'

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør