Seniorliv

Mia er skiftet til sosu-faget: Det var det rigtige valg

Da Mia Ekstrand satte sig på skolebænken og begyndte på sosu-assistent-uddannelsen i efteråret 2020, var det ikke første gang, hun gik i gang med en uddannelse. Hun var allerede færdiguddannet laborant og havde arbejdet en årrække i faget.

Men det var svært at få fast job som laborant. Mia gik fra den ene projektansættelse til den anden på Tandlægehøjskolen i København, og der var ledighedsperioder ind imellem.

- Jeg kunne ikke blive fastansat, fordi jeg havde familie på den afdeling, hvor jeg var tilknyttet forskningsprojekter inden for mundhygiejne hos børn og ældre. Det blev jeg træt af, fortæller hun.

Tanken om en ny uddannelse begyndte at rumstere, og valget faldt på social- og sundhedsassistent, hvor der er 100 procents sikkerhed for at få job.

For at sikre sig at uddannelsen var den rigtige for hende arbejdede Mia halvanden måned som ufaglært på plejehjemmet Falkenberg. Her blev hun bekræftet i, at hun skulle gå i gang.

- Jeg er opvokset med en mor, som er sygeplejerske og en far, der er tandlæge. Så sundhedsfagene ligger i familien, siger hun.

Skole og praktik

Mia overvejede både hjælper- og assistentuddannelsen. Så inden hun søgte ind, tog hun en snak med kommunens uddannelsesteam.

- De anbefalede mig assistentuddannelsen, fordi jeg der kunne bruge mine erfaringer som laborant, fortæller hun.

Mia er glad for uddannelsen.

- Det er rigtig rart, at vi veksler mellem skole og praktik. Uddannelsen er bygget op, så vi bruger den teori, vi lige har haft på skolen, når vi er i praktik. På den måde kan vi hele tiden teste af, hvor meget af teorien vi har forstået, siger hun.

I øjeblikket er Mia i praktik i Teglhuset, som er et midlertidigt botilbud til borgere med psykiske lidelser. Hendes øvrige praktikker har bragt hende både på plejehjem og i hjemmeplejen, og en kommende praktikperiode foregår på sygehus.

- Jeg har været rigtig glad for de steder, jeg har været i  praktik. Praktikken på plejehjemmet Grønnehaven, hvor jeg var på en skærmet enhed for borgere med demens, fangede mig virkelig. Jeg havde gode og hjælpsomme kolleger og var glad for at arbejde med demensramte. Det kunne jeg godt tænke mig at gøre, når jeg er færdig med uddannelsen, siger hun.

Har ikke fortrudt

Mia har en fast klasse på social- og sundhedsskolen i Hillerød, og hun har et godt forhold til de andre elever, ikke mindst dem hun har gået i grundforløbsklasse med.

- Vi er 12, som gik sammen på grundforløbet i Helsingør og har fulgtes siden. Vi snakker nærmest sammen hver dag, også når vi er i praktik. Og ingen er faldet fra indtil videre, fortæller Mia.

Hvis alt går efter planen, er hun færdig med sin uddannelse i september 2023. Og hun har ikke et øjeblik fortrudt, at hun gik i gang.

- Jeg er glad for skiftet. Mine karakterer har aldrig ligget højere, og det fortæller mig, at det har været det rigtige valg.

- Jeg har virkelig lært meget indtil videre. Og det allervigtigste for mig er, at jeg kan lide at arbejde med mennesker. Jeg vil gerne være der, hvor der er behov for hjælp, slutter hun.

Læs mere om uddannelsen til sosu-assistent

Vi søger sosu-assistent-elever

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør