Seniorliv

Ena har øje for uddannelse

Som distriktsleder i hjemmeplejen er Ena Brandt Clausen en stor fortaler for uddannelse. Hun ser det som en vigtig opgave at opfordre ufaglærte medarbejdere, som har talent for ældreplejen, til at gå i gang med uddannelsen som sosu-hjælper- eller assistent.

- Det handler om at finde de ufaglærte medarbejdere, som har lyst til faget. Som har de rette menneskelige værdier og taler med respekt til og om borgerne. Alle kan lære at give piller og vaske borgerne på den rigtige måde. Men ikke alle kan lære at komme ind i folks hjem med den rette holdning, siger hun.

Det sker relativt ofte, at Ena Brandt Clausen bliver kontaktet af borgere, som roser en medarbejder.

- Borgerne kan sagtens finde på at ringe og sige om en af vores uddannede vikarer, at det godt nok er en god medarbejder, vi har fået dér, fortæller hun.

Oplever Ena Brandt Clausen, at en ufaglært medarbejder fungerer rigtig godt i hjemmeplejen, begynder hun at ’plante frø’, som hun siger.

- Så tager vi en snak, hvor jeg fortæller, at jeg synes, vedkommende er vildt dygtig og beder dem overveje, om en uddannelse vil være noget for dem.

Flere gevinster

Der er flere gevinster ved, at en medarbejder uddanner sig. Dels kan vedkommende blive fastansat – det kan en ufaglært medarbejder ikke. Og så bliver arbejdsdagen mere spændende og varieret – ifølge Sundhedsloven er der en række opgaver, som en ufaglært medarbejder ikke må varetage.

- Jobbet bliver mere udfordrende, når man har en uddannelse. Man er klædt på til flere opgaver og mere ansvar, siger Ena Brandt Clausen.

Det er dog med blandede følelser, at hun opfordrer medarbejdere til at uddanne sig. For når de begynder på uddannelsen, skal hun jo af med dem.

- Men jeg håber altid, de kommer tilbage igen. Vi har lige fået to færdigudklækkede sosu-assistenter tilbage efter endt uddannelse, og det er skønt! siger hun.

Har skiftet fag

En af dem, som på Ena Brandt Clausens opfordring er i gang med uddannelsen til social- og sundhedsassistent, er Morten Andersen, som er elev i Helsingør Kommune og på grundforløb 2.

- Jeg begyndte i hjemmeplejen i februar 2020. Jeg har tidligere arbejdet som flyttemand, tjener, kok og butiksassistent, men besluttede at skifte fag. Min kone er social- og sundhedshjælper og fortalte, at der manglede folk i hjemmeplejen, så jeg henvendte mig, og en måned efter var jeg i gang som ufaglært vikar, fortæller han.

Morten Andersen følte hurtigt, at han var kommet på den rette hylde, og derfor lå tanken om en uddannelse til social- og sundhedsassistent lige for, da Ena Brandt Clausen bragte emnet på bane. Han valgte assistent-uddannelsen, fordi han er glad for mennesker – og fordi der er gode muligheder for at videreuddanne sig.

- I alle mine job har jeg haft kontakt med mennesker, og det elsker jeg. Det kan give mig det største boost at se borgernes glæde, når jeg hjælper dem. Det kan være med helt små ting som at hente et glas vand. Jeg er overbevist om, at jeg vil blive i sosu-faget resten af livet. Og meget gerne hos Ena. Man skal lede længe efter en leder, der er så god som hende, siger han.

Har fundet sin plads

En anden, som Ena Brandt Clausen har talt varmt for uddannelse med, er Inger Jönsson. Hun er ligesom Morten Andersen i gang med grundforløb 2 og vil læse til social- og sundhedshjælper.

- Jeg begyndte i hjemmeplejen i maj 2020, efter at jeg havde været ansat inden for butiksområdet i 20 år. Jeg var kørt lidt træt i mit gamle fag. Jeg havde talt med nogen inden for hjemmeplejen, og jobbet lød mægtig spændende. Så jeg skrev en ansøgning til hjemmeplejen og blev ansat som fast ufaglært vikar.

Inger Jönsson vidste, at der var grænser for, hvor længe hendes vikariat kunne blive forlænget, og da hun følte, at hun havde fundet sin plads i hjemmeplejen, besluttede hun at søge ind på uddannelsen til social- og sundhedshjælper.

- Jeg kan godt lide den direkte kontakt med borgerne, selv om vi er lidt tidspressede. Det er rart at føle, at jeg gør en forskel for ældre og svage mennesker, slutter Inger Jönsson.

Fakta:

• Der er forsket i, hvad der kan påvirke ufaglærte til at uddanne sig, og her har leder og kolleger vigtige roller. Ved at spørge ufaglærte til uddannelse siger man ’Jeg tror på dig’ – og det har en betydning for, at ufaglærte tør tage springet.

• Helsingør Kommune søger nye elever til social- og sundhedshjælperuddannelsen (SSH) to gange om året. Der er uddannelsesstart i januar og august.

• Vi søger social- og sundhedsassistentelever (SSA) til uddannelsesstart i januar, april, august og oktober.

• I alt optager vi årligt 114 elever på sosu-uddannelserne (36 på SSH og 78 på SSA).

• Fra den 1. juli i år kan du tage grundforløb 2 med elevløn, hvis du ønsker at blive social- og sundhedsassistent.

Få overblik over uddannelserne på SOSUH

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør