Seniorliv

'Borgerne skal opleve, at vi er der for dem'

Da nytårsklokkerne kimede det nye år ind, satte Anne Elmstrøm Ronne sig i lederstolen i Helsingør Kommunes hjemmepleje. Anne Elmstrøm Ronne er ikke en novice i jobbet. Siden sidste sommer har hun været souschef i hjemmeplejen – og hun har i alt været ansat i Helsingør Kommune i 10 år.

Du har været ansat i Helsingør Kommune i 10 år. Hvad kan du godt lide ved at arbejde i kommunen?

- Helsingør er en ambitiøs kommune, som vil borgerne det bedste og hele tiden sigter efter at udvikle gode løsninger og gøre tingene endnu bedre. Der er plads til at tænke ud af boksen og udvikle sig som person. Min egen karrierevej er et tydeligt bevis. Jeg startede som sygeplejerske i et hjemmeplejedistrikt. Siden blev jeg barselsvikar for en distriktsleder, så distriktsleder i forskellige hjemmeplejegrupper, bagefter souschef i hjemmeplejen - og i dag sidder jeg som leder.

Tænker innovativt og kreativt

Hvad – hvis noget – adskiller Helsingør fra andre kommuner?

- Vi er gode til at tænke innovativt og kreativt. Og vi er ikke blege for at gøre noget nyt. Et eksempel er, at vi har samlet hele hjemmeplejen på Klostermosevej. Tidligere var de forskellige grupper placeret hvert sit sted i kommunen, men jeg er glad for, at vi turde lave det store ryk og samle os på én lokation.

- Det giver mulighed for, at alle kan nyde godt af de kompetencer, som forskellige medarbejdere har. Har vi fx en sygeplejerske med psykiatrisk baggrund, kan alle i hjemmeplejen, som har borgere med psykiske udfordringer, få forslag til gode løsninger af hende.

Mange kommuner har udfordringer med at rekruttere og fastholde medarbejdere i hjemmeplejen. Hvordan vil du gribe den opgave an?

- Heldigvis synes jeg, at vi i det seneste år har haft gode ansøgere til de stillinger, vi har slået op. Og andelen af ubesatte stillinger i hjemmeplejen er faldet markant. Så det er ikke på rekruttering, jeg lægger mit hovedfokus. Vi kan dog have svært ved at skaffe social- og sundhedsassistenter nok, og vi går med tanker om at tilbyde nyuddannede sygeplejersker at blive en del af hjemmeplejen.

- Når det handler om at fastholde vores medarbejdere, vil jeg selvfølgelig gøre mit til, at de ansatte har lyst til at blive på arbejdspladsen. Jeg tænker, det bl.a. skal ske ved en god introduktion, så nyansatte bliver klædt godt på til arbejdet og lærer organisationen at kende. Og ved, at medarbejderne føler, at deres kompetencer bliver sat i spil. At de føler en arbejdsglæde, som jeg håber, at borgerne også vil opleve. Det allervigtigste for mig er, at vi formår at give borgerne det nærvær, de har brug for.

Danmarks bedste hjemmepleje

Hvad er dine ambitioner for hjemmeplejen i Helsingør Kommune?

- Der er ingen tvivl: Min ambition er, at Helsingør Kommune skal have den bedste hjemmepleje i hele landet. Det skal være en hjemmepleje med stort fokus på, at borgerne oplever et oprigtigt og omsorgsfuldt nærvær. At de oplever, at vi er der for dem. En hjemmepleje, som udnytter medarbejdernes ressourcer og bruger deres kompetencer. Hvor medarbejderne trives, fordi de har mulighed for at udvikle sig.

Hjemmeplejen er med jævne mellemrum udsat for kritik, bl.a. i de lokale medier. Hvordan ser du på den del af jobbet, som handler om at gå i offentlig dialog med brugere og pårørende?

- For mig er det vigtigt at være nysgerrig på kritikken, og jeg er ikke bleg for at gå i dialog med dem, som kritiserer hjemmeplejen. Dialog giver næsten altid en bedre forståelse for hinanden og gør os klogere på, hvad der ikke virker i dagligdagen.

- Jeg foretrækker dog at tage dialogen direkte med dem, som rejser en kritik, i stedet for at gøre det i dagbladets spalter. Meget ofte handler den kritik, vi møder, om at folk synes, vi er for hurtigt ude af døren igen. At de nærmest ikke føler, de når at være i kontakt med deres hjemmehjælper. Derfor har jeg stort fokus på, at medarbejderne er nærværende, så brugerne har en oplevelse af, at hjemmeplejen er til stede, uanset hvor længe besøget varer.

Løbeture er frirum

Hvordan kobler du af, når du har fri?

- At være leder af hjemmeplejen er en spændende og udfordrende opgave, som kræver mange af mine vågne timer. Derfor er det også vigtigt at koble fra. Jeg løber en hel del. Når jeg kommer hjem, er det på med løbeskoene og ud i den friske luft, hvor jeg kan omstille mine tanker og tænke arbejdsdagen igennem uden forstyrrelser.

- Mine løbeture er et frirum, som giver ny energi. Jeg går også lange ture i skoven og ved stranden sammen med min familie. Og så er der selvfølgelig samvær med min nærmeste familie.

Fakta om Anne Elmstrøm Ronne:

• Er uddannet sygeplejerske, har en diplomuddannelse i ledelse og bred ledelseserfaring inden for hjemmeplejen.
• Er 42 år.
• Har arbejdet i Helsingør Kommune siden 2010.
• Bor i Ålsgårde med sin mand og to børn på 11 og 14 år.

Fakta om hjemmeplejen i Helsingør Kommune:

• Har godt 550 ansatte, når man tæller administrationen med.
• Har deres gang hos godt 2000 borgere i kommunen, som de hjælper med enten personlig pleje, sygepleje eller praktisk hjælp – eller flere af tingene.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør