Der arbejder blot fem mennesker i Sejlservices lokaler på begge sider af Fabriksvej i Helsingør. De kommer til gengæld både fra Danmark, Syrien, Pakistan og Ukraine.
Det kunne se ud som om, Kent Kristensen ansætter ud fra et ønske om at give plads til mennesker, som ellers har svært ved at få foden indenfor på arbejdsmarkedet, eller for at skabe en mangfoldig virksomhed. Men det er ikke forkromede strategier for corporate social responsibility (CSR), der fylder hos virksomhedsejeren.
- Jeg ved ikke, om jeg vil kalde det for en berigelse af virksomheden, at medarbejderne kommer forskellige steder fra med forskellige kulturer. Men der er da nogle ting, som kommer tættere på, Man kan eksempelvis mærke, at krigen i Ukraine fylder mere for Natalia end os andre, forklarer Kent.
Det kan hun fortælle om, når alle mødes til fælles morgenkaffe eller frokost.
- Jeg insisterer på, at alle er med. Jeg sidder der også hver dag selv, uanset hvor travlt jeg har. Det er vigtigt, at vi har et fællesskab og nogle rammer, som alle skal leve op til, uanset hvor forskellige vi er. Det er vigtigt, at man ikke lader sig rulle rundt af de forskelligheder folk kommer med, siger Kent, og nævner som eksempel, at også medarbejdere, der ikke spiser under ramadan pænt må sidde med ved pauserne.
Kent og Nagina arbejder på et sejl. Det kan godt være, at Sejlservice er en lille virksomhed, men arbejdsbordene er til gengæld kæmpestore.
Ville ansætte lokalt
Da Kent for et par år siden fik så travlt, at han havde brug for en ny medarbejder, ønskede han at ansætte en, der boede i Helsingør-området.
- Jeg tænkte, at der nok var større chance for, at de ville blive her noget længere, hvis de også bor i området, fortæller Kent, som derfor ringede til Helsingør Kommunes jobcenter. Han blev sat i kontakt med jobkonsulent Charlotte Klitgaard Larsen, som gerne ville introducere Kent for en håndfuld mennesker, der var interesserede i et job hos Sejlservice.
Det endte med, at Kent ansatte Tarek, der var kommet til Danmark som flygtning fra Syrien.
Kent har undervist på sejlmageruddannelsen. Han forklarer, at der kun bliver uddannet et par sejlmagere om året, og derfor ansætter han ufaglærte og lærer dem selv op i håndværket.
Nedgang
Kent er medejer af et firma, der producerer udstyr til indendørs golf, hvor han står for at producere de duge, der skal fange bolden, når den bliver skudt afsted. Da corona lukkede Danmark ned, eksploderede ordrerne på indendørs golf, og Kent kontaktede Charlotte fra jobcentret for at ansætte yderligere et par medarbejdere. Han ansatte også Natalia og Nagina, som han fandt gennem almindelige jobopslag.
- For mig er der ikke den store forskel i, om folk kommer gennem jobcentret eller ej. Det vigtigste er, om kemien er i orden, og om de har lyst til arbejdet, siger Kent.
Han udvidede og lejede lokaler på den modsatte side af fabriksvej. Men da corona slap sit greb i Danmark, faldt efterspørgslen på indendørs golf endnu hurtigere, end den var opstået.
- Derfor var jeg nødt til at afskedige to medarbejdere, som heldigvis har fundet andet arbejde siden. Det er nok det første job, der er sværest at få, siger Kent, mens han fremviser et imponerende varelager med dug, der skal bruges til nye indendørs golf-sæt, men indtil videre ligger ubrugte hen.
- Der må gerne snart komme gang i efterspørgslen igen, konstaterer Kent tørt, som ligefrem overvejede at afvise Helsingør Kommunes sociale beskæftigelsespris, da han måtte afskedige to af medarbejderne, han havde ansat gennem jobcentret.
Han kan dog glæde sig over, at han med reparation og produktion af alle former for sejl til sejlads, og solsejl har arbejde nok til sig selv og de fire medarbejdere, der er tilbage.
Kent (tv) sammen med Tarek, Natalia og Nagina, som kommer fra henholdsvis Syrien, Ukraine og Pakistan.