Børneliv

Kasserollen: Her er plads til alle

- For os er noget af det vigtigste at lære børnene, at vi er forskellige, men at der skal være plads til os alle sammen. Vi skal behandle andre, som vi selv ønsker at blive behandlet.

Sådan siger David Seebach, som er leder af Børnehuset Kasserollen i Espergærde. Når han bliver bedt om at sætte ord på hverdagen i daginstitutionen, er mangfoldighed det første, han tænker på. Dernæst nævner han ’hverdag med humor’ og ’vi er rummelige og nede på jorden’.

- Vi har både børn og personale af mange forskellige nationaliteter og børn med fysiske handicap. Det smitter af på dagligdagen. Børnene lærer lynhurtigt, at vi er forskellige, forklarer David Seebach, som selv er af israelsk afstamning.

- Vi har to børn i kørestol, og de andre børn giver ikke ’rabat’, når det handler om at styre eller vælge lege. Men taber de handicappede børn noget legetøj på gulvet, er de andre børn straks klar til at hjælpe med at samle det op. Det er meget fint at se.

Basale kompetencer

Kasserollen får også flygtningebørn fra krigshærgede lande – børn, som aldrig før har gået i daginstitution og først skal lære det.

- Det betyder, at vi har meget fokus på basale kompetencer i dagligdagen, fortæller Iben Miene, som er afdelingsleder.

– Og vi putter læring ind i alt. Fx vores frokostvogn, som børnene rigtig gerne vil være med til at hente og køre. De skiftes, og det giver fx anledning til, at børnene skal tælle, når de finder glassene frem. De skal også huske, at de ikke skal tage flere glas ad gangen, end de kan bære.

Hun fortsætter:

- Vi er ikke så produkt-orienterede. Det nytter ikke, at vi siger til børnene: Nu skal I alle sammen lave en sprællemand, hvis halvdelen ikke kender en sprællemand eller forstår, hvad vi siger – og enkelte aldrig har holdt på en saks.

Humor – eller ’humørstråler’ - er én af de fire søjler, som hverdagen i Kasserollen hviler på, fortæller souschef Bjørg Ødegård:

- Det er vigtigt, at vi har humoren med. At de voksne laver sjov med børnene og hinanden. På den måde er vi voksne med til at sikre den gode stemning. Vi har hele tiden fokus på muligheder frem for begrænsninger, forklarer hun.

Sociale færdigheder

I Kasserollen er der meget fokus på, at børnene skal lære at gebærde sig, og at de sociale færdigheder skal på plads inden skolestart.

- Vi taler meget om at øve sig. Børnene skal øve sig i at se, om deres kammerater er i legehumør. De skal øve sig i at vente på tur. Nogle skal øve sig på ikke at slå, når de bliver frustrerede. Og så videre. Vi er en meget rummelig institution, siger Iben Miene.

Bjørg Ødegård supplerer:

- Vi har heller ikke millimeterdemokrati. Børnene lærer, at nogen har behov for noget, og andre for noget andet, og at alle skal tilgodeses, men ikke nødvendigvis på samme måde.

Naturligvis er der også aktiviteter i Kasserollen, som fx en skovgruppe, der tager billeder i skoven og snakker om de dyr, de ser. Der er også internationale uger, hvor der er nationaldragter, sange og mad fra mange forskellige lande på programmet. Lavet af forældre, børn og pædagogisk personale. Endelig er der bålmad for børnehavebørnene en gang om ugen – og traditioner og højtider.

Fødselsdag med sang

Den 31. januar er det Kasserollens fødselsdag, og den bliver fejret med sang, flag, optræden ved de ældste børn – og muffins til alle. Daginstitutionen er netop fyldt 22 år.
Der er også forældre-arrangementer, hvor alle mødes og har en ret med.

- Det er holdt helt nede på jorden, så alle har lyst til at være med, også de forældre som har anden etnisk herkomst. Vi har personale, som ikke har dansk som deres modersmål, og vi kan se, at det fremmer lysten hos de tosprogede forældre til at møde op og være en del af fællesskabet, fortæller David Seebach.

Fakta

• Kasserollen er en integreret institution med 109 børn, fordelt på tre
børnehavestuer og tre vuggestuestuer.
• I marts 2021 udvider institutionen, så den får plads til 80 børn mere.
• Kasserollens værdisæt hviler på fire søjler: Tryghed, Gensidig respekt, Nysgerrighed og dialog og Humørstråler.

Læs mere om Kasserollen

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør