Vi kunne ikke klare det uden de frivillige

Siden krigen i Ukraine brød ud og de første flygtninge begyndte at strømme ud af landet, har Rikke Ærenlund, koordinator i Frivillignet Helsingør, fået 50 henvendelser fra borgere i Helsingør Kommune, der gerne vil være frivillige og gøre en indsats for de flygtninge, der kommer til kommunen.

Og det er mange flere end der har meldt sig under nogen anden flygtningestrøm i de 10 år Rikke Ærenlund har været en del af Frivillignet Helsingør.

- Jeg har aldrig før oplevet en så massiv interesse. Det er voldsomt. Det gør også, at der bliver lidt ventetid, for vi vil gerne give folk et ordentligt svar på deres henvendelse. Vi gør også meget ud af at registre folk rigtigt, sørge for at lave en frivilligaftale, lave børneattest osv., siger Rikke Ærenlund.

Mange vil gerne selv

Lige nu indgår 35 frivillige i et vagtskema på Bøgehøjgaard, der dækker timerne fra kl 10-20 alle ugens dage. De frivillige er et miks af garvede frivillige og nye frivillige, primært hornbækkere.

Opgaverne varierer lige fra at lave mad sammen med beboerne til at tage imod dem, der ringer på, sortere og fordele det tøj, som er blevet doneret, finde haveredskaber til dem, der gerne vil i haven osv.

- Vi kunne ikke klare de mange opgaver uden den store opbakning fra lokalsamfundet og de frivillige. Det vil jeg gerne sige kæmpe stort tak for, siger Rikke Ærenlund.

Og det virker som om, at de ukrainske flygtninge sætter stor pris på indsatsen. Mange taler dog kun lidt engelsk, så en del kommunikation foregår ved hjælp af kropssprog og håndtegn.

- De virker tilfredse med at være her, under de tragiske omstændigheder naturligvis. Kvinderne er gode til at gå i gang med fx havearbejde eller at gå med i køkkenet og lave mad. Nogle har spurgt mig, om de kan komme ud og arbejde nu, men der må vi lige vente på en opholdstilladelse, fortæller Rikke Ærenlund.

- Vi ser helt klart nogle mennesker, som gerne vil være i gang. Og det er godt, for vi skal jo ikke fikse noget for dem. Vi skal støtte dem i selv at klare det. Og det oplever vi også, at de gerne vil.

Forpligtet til at hjælpe

Christine Donatzky er en af dem, der har været en del af Frivillignet Helsingør siden 2010, og som nu har sin gang på Bøgehøjgård. Hun startede dengang som hverve for en afghansk dreng.

- De unge afghanere, der kom til Danmark på det tidspunkt stod meget alene. På den måde er det en anderledes situation, for de fleste ukrainere er kommet flere sammen. Så de kan også støtte hinanden, siger Christine Donatzky.

Ikke desto mindre er hun glad for at kunne gøre en forskel for nogle mennesker, der står i en meget svær situation.

- Jeg håber, at jeg kan få dem til at føle sig velkomne, og at jeg kan være med til at gøre deres hverdag bare en lille smule lettere. I det store billede er det småting, som vi kan gøre her fra Danmark, men når man selv har ressourcerne føler jeg mig også forpligtet til at hjælpe. Det koster ikke så meget at give en hånd, et smil og lidt venlighed.

Bøgehøjgård har modtaget rigtig mange donationer fra lokale hornbækkere men også fra borgere, virksomheder og foreninger i resten af kommunen.

- Det er helt fantastisk så mange der vil donere tøj, mad og cykler. Det er vildt at se, hvad civilsamfundet er i stand til, når der er behov og vilje, lyder det fra Christine.

Foto: De to frivillige Susanne Holst og Christine Donatzky sammen med koordinator Rikke Ærenlund

Foto: De ukrainske børn har fået en sandkasse i atriumgården, som bliver flittigt benyttet

Fakta om Frivillignet Helsingør

Frivillignet Helsingør er en del af Dansk Flygtningehjælp og har eksisteret i over 10 år.
Frivillignet har stor erfaring med integration af lokale flygtninge, og sætter en ære i at hjælpe de nye borgere, der kommer til kommunen med aktiviteter og initiativer, der giver mening for flygtningene.

Lige nu er der ikke brug for flere frivillige hænder på Bøgehøjgård, men det kan ændre sig på længere sigt.