Seniorliv

'Selvfølgelig skal vi have en nordisk litteraturfestival lige her'

Begær, længsel, svigt og sorg. En følelse af rodløshed eller af at høre til.

Når NORD - Nordisk Litteraturfestival slår dørene op på Kulturværftet i Helsingør den 17. september, kommer publikum igennem hele følelsesregisteret.

For som festivalleder og bagkvinde for NORD, Gro Frank Rasmussen understreger, er NORD en festival, der giver rum til refleksion, fordybelse og til at stille spørgsmål til den verden, vi lever i.

I år er det 7. gang, at forfattere fra hele Norden samles til en dag med forfattersamtaler, interviews og performances på det tidligere skibsværft i Helsingør.

Det er i disse historiske omgivelser, at Gro Frank Rasmussen har skabt rammerne for en litteraturfestival, der har sat Biblioteket Kulturværftet på landkortet inden for den nordiske litteratur.

Spørger man Gro Frank Rasmussen, hvorfor det blev en litteraturfestival med den nordiske litteratur i fokus på Kulturværftet i Helsingør, lyder svaret uden tøven:

- Jeg sidder på mit kontor og har blik direkte til Sverige. Helsingør ligger på det absolut smalleste sted i Øresund, og hvis vi igen fik en isvinter, kunne vi stå på ski over til hinanden. Så selvfølgelig gav det mening at rette blikket mod vores nordiske naboer.

Sprog og historie binder os sammen

- Ud over nærheden til Sverige har vi også en fælles historie og sprogforståelse i Norden, som er ret enestående. Det binder os sammen og giver os en naturlig samhørighed, lige meget hvor forskellige vi så i øvrigt også kan være. Og det er spændende at dykke ned i med den nordiske litteratur.

NORD - Nordisk Litteraturfestival formår hvert år at samle nogle af de mest aktuelle, nordiske forfattere.

- Festivalen er en dag, hvor vi fejrer den nordiske litteratur og de fortællinger og den litteratur, som er med til at starte en engageret samtale. Vi samler nordiske forfattere, som alle taler til vores samtid. Det er en særlig mulighed for at opleve, hvad der rører sig inden for litteraturen i vores nabolande – og på den måde er det også med til at give os en bedre forståelse for hinandens kultur, siger Gro Frank Rasmussen og fortsætter:

- Litteraturen er jo fortællingernes land, og gennem fortællingerne kan vi blive klogere på, hvem vi er i Norden - og hvad Norden er for en størrelse. Jeg tror, det er vigtigt, at vi ikke lukker os om os selv, men at vi har øjnene åbne for, hvad andre landes stemmer kan tilbyde os. Når vi får indsigt i hinandens kultur, bliver det også lettere at skabe forståelse for andre mennesker. Jo større indblik og jo mere du møder en kultur, et land og et folk, jo større chance er der for, at du sænker skuldrene og åbner dig for de indtryk, du får.

Rum til fordybelse

Ud over mødet med nordisk litteratur og øget kendskab til vores nordiske naboer handler NORD-festivalen ifølge Gro Frank Ramussen også om at fremme læsning og skabe et rum til fordybelse.

- NORD tilbyder et alternativ til den flimrende, hurtige virkelighed. Det er et sted, hvor vi kan mødes, få oplevelser i et fællesskab og engagere hinanden i en samtale omkring litteraturen.

Og det er særligt vigtigt i en tid, hvor undersøgelser viser, at lystlæsning, særligt hos de unge, er faldende.

- Det bliver sværere for flere at læse længere og sammenhængende tekster, og dermed risikerer vi en kultur, hvor vi hele tiden befinder os på overfladen. Hvis vi derimod tillader os selv at blive fordybet i litteraturen, slipper vi for en stund os selv. Sagt på en anden måde, så kan man simpelthen ikke poste en selfie på Instagram, når man virkelig fordyber sig i en bog. Dén form for fordybelse – som ikke handler om eskapisme – men som handler om selvforglemmelse, den ser jeg et enormt stort potentiale i at dykke ned i.

- For lige dér, er man fri til at være en anden eller flere andre på en og samme tid. Pludselig befinder man sig i en anden tid, et nyt sted, eller i en kontekst, der måske er etisk og moralsk milevidt fra, hvad man definerer som sin egen.

- Den form for empati eller åbenhed over for forskelligheder, gråtoner og nuancer tilbyder litteraturen os – hvis vi vil tage imod den. På NORD er det i hvert fald vores mål at forsøge at give plads til en opmærksomhed på nuancer, slutter Gro Frank Rasmussen.

Dem kan du møde til NORD

Når NORD for 7. gang slår dørene op, vil programmet byde på både nye og garvede nordiske forfattere som Merete Pryds Helle (DK), Karin Smirnoff (S), Monika Fagerholm (FI), Hanne Ørstavik (NO), Thomas Korsgaard (DK), Victoria Kielland (NO), Quynh Tran (FI), Christina Hesselholdt (DK), Rasmus Daugbjerg (DK) og Anette K. Nielsen (DK).

Teater Republique opfører forestillingen ’Med mig selv i mine arme’ og stiller skarpt på kønsroller og den almindelige forståelse af moderskab. Desuden laver Klaus Rothstein (DK) og Mathias Hammer (DK) en eksklusiv udgave af P2-programmet ’Mesterværker’ på NORD.

Læs mere om Nord

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør