Seniorliv

Det nye Hornbækhave: ’Det kan kun blive godt’

- Det kan kun blive godt. Her er jo en vidunderlig udsigt.

Sådan lyder det fra 94-årige Carmen Johannesen, som er en af de beboere fra Bøgehøjgård, der skal flytte ind i det splinternye plejehjem, Hornbækhave.

Tirsdag den 11. maj var Carmen med sin søn Peter på rundvisning. I øjeblikket ligner Hornbækhave mest en byggeplads, men i slutningen af august står alt klar til at modtage de 52 beboere, der bliver plads til.

Beboerne får boliger på 42-45 kvadratmeter, og dertil kommer store fællesarealer. I stueplan er fine gårdhaver og på 1. sal en stor fælles altan. Boligerne er delt i mindre enheder, som får egen spisestue og et anretter-køkken, ligesom der er tv-stue og opholdsstue. Maden laves i et stort produktionskøkken i stueetagen.

Carmen var meget optaget af at finde en bolig med god udsigt og meget sol i eftermiddags- og aftentimerne. Og samtidig en bolig tæt på fællesarealerne. Hun drog hjem fra åbent hus-dagen med tre krydser på plantegningen over Hornbækhave. Til et fællesmøde i næste uge får beboerne nemlig lov at ønske de tre boliger, som de helst vil bo i.

Så håber plejehjemschef Lene Ullmann, at puslespillet går nogenlunde op, og mange beboere kan få deres ønsker opfyldt.

- Det er en stor logistik øvelse at flytte et helt plejehjem. Men jeg har prøvet det før, da jeg var ansat på Lions Park i Birkerød, fortæller hun.

På første sal er en stor fælles altan, og i stueplan er fine gårdhaver.

Glæder sig til at flytte

Lene Ullmann lægger ikke skjul på, at hun glæder sig til at tage det nye plejehjem i brug.

- Alt på Hornbækhave er nyt og moderne, og vi får teknologi, som er med til at øge sikkerheden for vores beboere. Her er døgnrytmelys, dvs. at lyset er dæmpet om natten.

- Vi får mulighed for faldregistrering via sensorer, så medarbejderne får besked, hvis en beboer falder i sin bolig. Der er lagt sensorer, så beboere med demens trygt kan bevæge sig udenfor og gå på den margueritsti, vi har indrettet med bl.a. en kunstbænk, så det bliver en oplevelse at gå en tur. Først når en demensramt beboer forlader grunden, sendes signal til medarbejderne. Teknologien er med til at give en god tryghed i hverdagen, fortæller hun.

Også det indretningsmæssige er tænkt grundigt igennem. En kunstner har valgt farverne på væggene, som er holdt i dæmpede nuancer, og der kommer nye møbler og gardiner. Alt er lyst med store vinduespartier og ovenlys. Og reaktionerne fra de besøgende ældre udeblev ikke.

’Sikke nogle flotte vinduer’. ’Det er jo et helt slot’. ’Jeg tænker, det bliver dejligt. Jeg glæder mig’, lød nogle af dem.

Lene Ullmann glæder sig som sagt også. Hun er samtidig opmærksom på, at det kan være svært for nogle plejehjemsbeboere at flytte, fx hvis de lider af demens.

- Vi er meget opmærksomme på, at vi skal have en god overgang med ekstra medarbejdere, så vi kan skabe den helt rette tryghed for beboerne i det nye, siger hun.

Projektleder Mikkel Jeppesen fra OK-Fonden og plejehjemschef Lene Ullmann glæder sig, til Hornbækhave står klar til indflytning i slutningen af august.

Fakta om Hornbækhave

• Plejehjem på Halfdan Rasmussens Vej 1-3 i Hornbæk med 51 boliger, fordelt på 47 almindelige plejeboliger, en ægtepar-bolig og tre aflastningsboliger. Plejehjemmet erstatter det nedslidte Bøgehøjgård og er ejet af Helsingør Kommune i samarbejde med OK-Fonden. Plejehjemmet er på i alt 5.559 kvadratmeter.

• Bebyggelsen opføres som tre sammenhængende bygninger, med hver sin gårdhave. Bygningen nærmest den nye rundkørsel er centerbygningen i én etage, derefter kommer de to boligfløje i to etager.

• Plejehjemmet får et center med café, bibliotek, aktivitetsrum, frisør, fodpleje og tandpleje. Der er sågar et handicapvenligt spabad. Centret vil tillige være åbent for udefra kommende pensionister, når corona-restriktionerne gør det muligt.

• Byggeriet af Hornbækhave begyndte i august 2018 og stoppede i maj 2020, da entreprenøren gik konkurs. Efter en pause og et nyt udbud blev arbejdet genoptaget i december 2020, og i slutningen af august står plejehjemmet klar til indflytning

• Fokuspunkterne for det nye plejehjem er hjemlighed og trivsel, kvalitet og arkitektur samt selvbestemmelse og bevægelse for beboerne.

Læs mere om Hornbækhave

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør