En god vej til at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, er at give dem en prøve på, hvad man arbejder med, når man har taget en faglig uddannelse.
Det er tanken bag Mini Skills, der blev afviklet for tredje gang den 30. marts i Hal 14 i Helsingørs værftsbygninger.
På Mini Skills får alle 7. klasses elever i Helsingør Kommune mulighed for på en legende og sjov måde at få en prøve på, hvordan det er at arbejde som elektriker, kok, frisør, tækker, brandmand og meget mere.
Og den tilgang faldt i god jord hos de 700 elever, der brugte deres mandag i Hal 14.
- Det er sjovt, og det har fået mig til at tænke over, hvor mange forskellige muligheder der findes, sagde Mathilde, der går i 7. klasse på Hornbæk Skole og blandt andet prøvede at lave mad og spartle en væg.
Hvor var mobilerne?
Charlotte Karrebæk, der er overordnet projektleder for Mini Skills fortæller, at det netop er tanken med Mini Skills, at eleverne synes det er sjovt at prøve de mange forskellige fag.
- På Mini Skills prøver vi at gøre eleverne så tilpas nysgerrige på de forskellige fag, at de får lyst til at prøve dem. Det lykkedes så godt, at jeg ikke så elever, der gik med mobilen fremme.
Peter Boyer fra Boyer El & Teknik var blandt de 23 lokale virksomheder, der brugte dagen på at vise deres fag frem for eleverne. Og det gjorde Peter Boyer med glæde.
- Vi er en lokal virksomhed, der gerne vil bidrage lokalt. Det er vigtigt, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, og der er Mini Skills et super initiativ, som vi gerne hjælper til med.
Boyer delte elektriker-standen med Sydkystens El. I standen kunne eleverne lave en samledåse og samle et netværksstik.
Ved en anden stand stod Louise Andersen fra Guys & Dolls Intercoiffure.
- Vi vil gerne vise frisørfaget frem og vise, at det ikke er et fag, man skal undervurdere.
Eleverne prøvede at farve og lave permanent.
- De siger, at det ikke er så nemt, som det ser ud, siger Louise Andersen som oplevede, at flere elever virkede så interesserede i frisørfaget, at de kom tilbage til standen flere gange.
Charlotte Karrebæk er imponeret over, at så mange virksomheder stiller sig til rådighed for et arrangement, der ikke giver dem en ny lærling i morgen eller overmorgen.
- 7. klasse er tidligt, men vi tror, at det er den alder, hvor vi kan gøre dem nysgerrige på, at der findes mange forskellige uddannelser og muligheder. Vi ser det som en trædesten til et fornuftigt uddannelsesvalg. Om 2-3 år håber vi at kunne se at flere vælger en erhvervsuddannelse.
Eleverne på Mini Skills kunne blandt andet prøve kræfter med frisørfaget.