Erhvervsliv

Lokal virksomhed er med til at løse verdens største udfordring

- Det er ikke én bestemt teknologi, der skal løse verdens klimaproblemer, men en hel masse forskellige teknologier, der kan bruges til forskellige ting. Og der er vi førende inden for én af disse teknologier, siger Hans Aage Hjuler.

Han repræsenterer Blue World Technologies, der har til huse i Kvistgård og udvikler højteknologiske brændselsceller.

Hans Aage Hjuler var blandt talerne på Helsingør Kommunes sommererhvervsmøde, som blandt andet havde fokus på globale udfordringer. Ingen global udfordring er større end klimaforandringerne, og det er her brændselscellerne fra Blue World Technologies kan spille en rolle.

Allerede nu bliver Blue World Technologies produkter solgt på det asiatiske marked. I store dele af Asien er den centrale strømforsyning særdeles ustabil. Mange virksomheder, der er afhængige af konstant strømforsyning, har derfor deres egen dieselgenerator, men den kan man erstatte med brændselsceller fra Blue World Technologies, der kører på methanol i stedet for diesel og udleder rent vand i stedet for CO2.

- Man kan bruge vores brændselsceller alle steder, hvor man har brug for strøm, men ikke har en fungerende stikkontakt inden for rækkevidde, forklarer Hans Aage.

Herhjemme kunne brændselscellerne eksempelvis erstatte generatorer på byggepladser. Ligesom Blue World Technologies er langt i udviklingen af en mobil løsning, der kan bruges i skibstrafikken og i tunge lastbiler, hvor batteriløsninger kommer til kort.

Hans Aage Hjuler viser rundt i Blue World Technologies i Kvistgård, hvor der udvikles helt særlige brændselsceller.

Membran i topklasse

Blue World Technologies har omkring 100 ansatte. De 17 har deres daglige gang i Kvistgård, mens resten arbejder i firmaets hovedafdeling i Aalborg.

Afdelingen i Kvistgård arbejder med udvikling og test. Det er her Hans Aage er på hjemmebane. Han er uddannet ingeniør med speciale i batterier. Han var med til at udvikle batterier sammen med det legendariske danske batteri-firma Hellesen. Siden skiftede han til brændselsceller.

Når han skal forklare, hvad der gør brændselscellerne fra Blue World unikke, tager han et gult ark plastik frem. Det ligner noget, man kan finde i enhver hobbybutik.

- Men der er kun 2-3 firmaer i verden, der kan producere i den kvalitet, vi kan, fortæller Hans Aage Hjuler.

Plastikarket er en del af den membran, der adskiller plus- og minus-ioner i brændselscellerne og samtidig lader brintpartiklerne passere.

Membranen virker ved høje temperaturer. Ifølge Hans Aage betyder det, at brændselscellerne fra Blue World kan fungere, selvom der er små urenheder i brinten. Mens eksempelvis eksisterende brintbiler kræver en meget ren brint.

Når Hans Aage Hjuler viser rundt i Blue World Technologies lokaler på Egeskovvej i Kvistgård, forstår man, at udvikling og produktion af den særlige membran er en kompliceret kemisk proces. Der står mærkelige kar, kolber og maskiner i virksomhedens lokaler. Et andet sted står stribevis af testudstyr tilsluttet strøm, der bruges til at teste kvaliteten og holdbarheden af brændselscellerne.

Kvaliteten og holdbarheden af brændselscellerne bliver målt ved en række særligt udviklede testenheder.  

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør