Erhvervsliv

Hver tredje ukrainske flygtning er i job

Det går godt med at få ukrainske flygtninge i job i Helsingør.

Sammenlignet med resten af landet er forholdsvis mange af de flygtninge, der har taget turen fra Ukraine til Helsingør Kommune kommet i arbejde.

I alt har Helsingør Kommune modtaget omkring 100 ukrainske flygtninge mellem 18 og 64 år. 30 af dem er kommet i arbejde.

Ifølge DR har mindre end hver tiende voksne ukrainske flygtning i Danmark fået et arbejde, så den indsats er lykkedes langt bedre i Helsingør end i resten af landet.

Ifølge leder af Job- og Virksomhedsservice i Helsingør Kommune, Lars Trap, skyldes succesen både en stor indsats fra kommunens medarbejdere og et frugtbart samarbejde.

- Vi har et super godt samarbejde med lokale virksomheder, med frivillige og med de flygtninge, det er kommet. Og det er grunden til, at vi er lykkedes så godt, siger Lars Trap.

Han forklarer, at Helsingør Kommune er gået aktivt ind i at hjælpe flygtningene i job, fordi erfaringer viser, at der kan gå flere år, før flygtninge kan vende tilbage til det land, de kommer fra.

- Så kan vi lige så godt sørge for, at de lokale virksomheder får glæde af ukrainerne, og flygtningene får samtidig glæde af at komme ud at arbejde og få tankerne lidt væk fra krigen, siger Lars Trap, og tilføjer: - Så er der også en lovgivning, der forpligter os i kommunen til at lave den indsats.

Erhvervsmand lejede en bus

Når man hører om, hvordan flygtningene er kommet i arbejde, fremstår det tydeligt, at mange forskellige har hjulpet til.

Da krigen brød ud, og de første flygtninge begyndte at forlade landet, inviterede borgmester Benedikte Kiær og formand for social- og beskæftigelsesudvalget, Thomas Horn, en række lokale virksomheder på kaffe og en snak om job til de flygtninge, der var på vej.

Frivillige stod klar til at tage imod flygtningene og hjælpe dem på plads i det danske samfund. Den lokale erhvervsmand Bjarne Lundahl lejede endda en bus, der kørte ukrainerne rundt til lokale virksomheder, så de kunne få indblik i, hvor der var mulighed for at få job.

Og sidst men absolut ikke mindst stod virksomhederne klar til at ansætte, selvom størstedelen af de ukrainske flygtninge hverken taler dansk eller engelsk.

Vi har generelt en god og tæt kontakt med mange lokale virksomheder. Frivillige har gjort en stor indsats. En del ukrainere har gode kompetencer som er efterspurgt hos vores lokale virksomheder og de har behov for arbejdskraften, siger Charlotte Klitgaard, der er Virksomhedskonsulent i Helsingør Kommunes Jobcenter.

Hun fortæller, at mange ukrainere er arbejdsdygtige og motiverede for at komme i gang på det danske arbejdsmarked.

- Derfor er det lykkedes ganske godt siger hun.

Charlotte Klitgaard forklarer, at kommunen har hjulpet med mange praktiske ting for at gøre ukrainerne klar til at træde ind på det danske arbejdsmarked.

 

- Vi har blandt andet screenet flygtningene ved samtaler for at kunne matche den enkelte til den bedst mulige virksomhed, som har efterspurgt arbejdskraften.

Også efter flygtningene er begyndt i job, kan kommunen hjælpe til.

- Vi træder hurtigt til og kan eksempelvis stille med en tolk, så der ikke går unødig tid med ting, der kan løses hurtigt, forklarer Charlotte Klitgaard. Det kan eksempelvis være et spørgsmål om at få ansættelseskontrakter på plads.

 

- Jeg oplever, at der er et stort ønske blandt virksomhederne i forhold til at hjælpe. Alle synes at situationen med krigen i Ukraine er helt vanvittig, og der synes at være en god ånd blandt virksomhederne om at stå sammen om at hjælpe, siger Charlotte Klitgaard.

Lokale virksomheder, der mangler arbejdskraft eller gerne vil vide mere, kan ringe til Helsingør Kommunes Virksomhedsservice på 25 31 34 06.

Læs også: Fra krig til chokolade

 

Peter Beier Chokolade i Gurre er blandt de lokale virksomheder, der har ansat flygtninge fra Ukraine, heriblandt Oksana Sharikova, der her ses sammen med Peter Beier.

 

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør