I Helsingør Kommune er det en målsætning, at alle børn skal møde kunst og kultur i deres dagtilbud, skoler og fritid.
- Kunst og kultur åbner verdener og bidrager til at danne det enkelte barn som menneske. Kunst og kultur rummer en mangfoldig verden med rum for nysgerrighed, leg, eksperimenter og nye perspektiver, fortæller børnekulturkonsulent Ida Wettendorff.
Gennem 21 år har Ida Wettendorff arbejdet utrætteligt for at bringe kunst og kultur ud til kommunens børn. En indsats, som sidste år resulterede i, at hun modtog Jørn Møllers Legepris. Begrundelsen lød, at hun som børnekulturkonsulent arbejder for, at ’børn i Helsingør Kommune møder kultur og flere kunstneriske udtryksformer, der kan inspirere dem til selv at udtrykke sig på flere måder’.
Ida Wettendorff har altid brændt for børnekulturen. Hun husker stadig den dag for snart 22 år siden, hvor hun læste på forsiden af Lokalavisen Nordsjælland, at Helsingør Kommune skulle have en børnekulturkonsulent. Det er lige mig! tænkte hun. Og sådan har det været siden, for Ida Wettendorff søgte - og fik - stillingen.
En rigtig god idé
Dengang, i 2001, var Helsingør blandt 14 kommuner, som deltog i et toårigt forsøg med lokale børnekulturkonsulenter. Men allerede efter et halvt år blev stillingen som børnekulturkonsulent gjort permanent i Helsingør.
- Politikerne kunne hurtigt se, at det var en rigtig god idé, at børnene i kommunen møder kunst og kultur gennem deres opvækst. Fordelen ved en indsats, der udspringer centralt, er, at tilbuddet er ensartet og når ud til alle børn:
- Det skal ikke være ydre omstændigheder eller tilfældigheder, der afgør, om børn møder kunst og kultur. Det er vigtigt, ikke mindst fordi Helsingør er en kommune med en stærk kulturprofil, siger Ida Wettendorff.
Mange former
De kulturelle tilbud til børn og unge har mange former: Kunstnerbesøg, teaterforestillinger, koncerter, workshops og aktiviteter hos de lokale kulturinstitutioner. For skolebørn er der et tilbud på hvert klassetrin, mens indsatsen ’Kulturbørn 0-6 år’ sikrer, at alle børn i dagtilbud får kulturelle oplevelser.
- Kunst og kultur er med til at give børn oplevelser, men også andre skills og værktøjer end de normalt møder i skolen – og en anden indgang til at være i livet:
- For mange elever er skolen i dag meget abstrakt. Som modvægt er det godt at lave noget konkret med sine hænder. Samtidig giver kunsten mulighed for at gå nysgerrigt til et emne, uden at noget er rigtigt eller forkert. På den måde åbner verden sig. Man kommer i forbindelse med sine følelser og sanser og kan stille spørgsmål og prøve sig frem, understreger Ida Wettendorff.