Floorball, håndbold, volleyball, atletik, sejlads…
Det er blot nogle af de sportsgrene, som børnene i vores skoler og dagtilbud kan blive præsenteret for via samarbejder med lokale foreninger.
I 2023 har Helsingør Kommune strategiske samarbejdsaftaler med 13 lokale foreninger inden for forskellige sportsgrene – om forløb for børn i skoler, SFO og dagtilbud. Og input fra idrætsforeninger er et vigtigt supplement til idrætsundervisningen i skolerne og bevægelsesaktiviteterne i SFO og dagtilbud.
Det understreger Anna Viola Hammer, leder af Idræt og Fritid i Helsingør Kommune:
- Det betyder rigtig meget, at der kommer instruktører udefra, som brænder for lige præcis deres sportsgren og kan give glæden og entusiasmen videre til børnene, siger hun:
- Og så er det supergodt, at vi kan tilbyde børnene, ikke mindst i SFO, noget fedt fagligt indhold, som samtidig er legende.
Mindre kendte idrætsgrene
En af tankerne bag de strategiske samarbejder er at præsentere alle børn for idrætsaktiviteter – også dem, som kun har lidt eller ingen erfaring med foreningslivet. Samtidig bliver børnene præsenteret for idrætsgrene, som de ikke nødvendigvis kender, fx floorball.
- Alle kender fodbold og håndbold, men der findes jo meget andet, man kan gå til, siger Anna Viola Hammer.
For foreningerne er et formål med de strategiske samarbejder at gøre flere børn interesserede i deres sportsgren – og meget gerne få nye medlemmer. Det fortæller Nanna Borup Johansen, som er formand for Helsingør Floorball.
Floorballforeningen har i dette skoleår en aftale med Helsingør Kommune om et stort floorball-projekt. Her har foreningen været ude i fire ugers forløb i alle kommunens SFO’er.
- Vi vil meget gerne præsentere floorball for børn i SFO-alderen. Det er en sjov og motiverende sport, som giver masser af fysisk og motorisk udvikling for børnene. I Helsingør Floorball har vi et rummeligt klubmiljø med stort fokus på fællesskab - og ikke på elitetænkning i børnealderen. Det kan så frøene til et livslangt forhold til idræt med sundhed, glæde og fællesskab som de vigtigste faktorer, siger Nanna Borup Johansen.
27 nye medlemmer
Forløbene har givet Helsingør Floorball 27 nye medlemmer i alderen seks-ni år – og samtidig er mange børn blevet interesseret i at spille floorball i SFO-tiden. Derudover ses afledte effekter på medlemstallet, da flere søskende også er begyndt til floorball i foreningen.
I alt har Helsingør Floorball Team fået 39 nye medlemmer under 12 år siden opstart på SFO-projektet.
- Det er jo et tegn på, at forløbene har været en succes. Vores træner, Michael, er både pædagog og floorball-ekspert, og han har undervist SFO-pædagogerne i floorball, så de kan spille videre med børnene, når vores forløb er slut, siger Nanna Borup Johansen.
På en enkelt skole, Skolen i Bymidten, har forløbet med floorball været så populært, at de har hyret foreningen til et nyt otte ugers forløb.
Helsingør Kommune har en pulje til Åben Skole-forløb på 200.000 kr. årligt. Den har floorballforeningen fået del i, i dette skoleår. For det er nødvendigt at lønne en træner, der arbejder i dagtimerne, siger Nanna Borup Johansen.
- Ift. floorball er der også blevet indkøbt stave og bolde til SFO’erne, så børnene kan fortsætte med at spille floorball efter forløbet med floorball-foreningen, fortæller Anna Viola Hammer.
En vis længde
Åben Skole har eksisteret siden 2013. Forløbene med foreningerne kan variere i længden, men et typisk skoleforløb varer tre-fem gange halvanden time.
Erfaringen viser, at foreningerne har størst succes med at rekruttere nye medlemmer, hvis forløbet har haft en vis længde. Så har eleverne nemlig mulighed for at stifte bekendtskab med aktiviteten og foreningens trænere over en længere periode.
Puljen til Åben Skole-forløb bruges - udover til længere forløb med forskellige foreninger - også til skolestævner, som der har været ni af i 2022.
Ca. 3000 elever fra 0.-10. klasse på kommunens skoler har sidste år deltaget i skolestævner, og tilbagemeldingen fra skolerne er positive. Eleverne oplever stor glæde ved at mødes på tværs af skoler til en aktiv dag, lyder det.
Læs også artiklen: Floorball giver god motion i SFO’en
Fakta:
- Puljen til åben skole og dagtilbud har til formål at give lokale foreninger i kommunen mulighed for at samarbejde med skoler og dagtilbud om stævner og undervisningsforløb. Det er med til at sikre børnene en sund hverdag, øge kendskabet til forskellige idrætsgrene og andre foreningsaktiviteter samt styrke den lokale sammenhængskraft og et aktivt fritidsliv.
- Puljen henvender sig til folkeoplysende foreninger, folkeskoler og dagtilbud.
- I 2022 deltog 19 foreninger i Åben Skole- samarbejdet. Det resulterede i ca. 54 skoleforløb og syv forløb i dagtilbud.
Foreninger, som Helsingør Kommune har strategiske samarbejder med:
Helsingør Atletik: Skole-OL, skoleforløb for mellemtrin og udskoling
Helsingør Håndbold: Håndboldstævne
Helsingør Floorball Team: Floorball i skole og skolestævner
Snekkersten Skotterup Sejlklub: Sejladsforløb for mellemtrinnet
Hornbæk IF: Motionsuge på Hornbæk skole
HGF- Kronborggymnasterne: Motorikfabrikken – tilbud til børn i dagtilbud
Frem Hellebæk: Badminton
Espergærde Volleyball: Kids- og teen volleyball
Snekkersten IF Fodbold: Skolefodbold, skolestævne og SFO-forløb
Kronborggymnasterne og Teamgym Helsingør: To gymnastikdage
Helsingør Sejlklub: Forløb for elever i udskolingen
Helsingør Svømmeklub: Svømning for SFO-børn på Skolen ved Gurrevej
Helsingør Floorball Team: SFO-forløb i floorball
Teamgym Helsingør: Gymnastik i dagtilbud
Espergærde sejlklub: Kajakpolo for udskolingen
Zumba-forløb på Borupgårdskolen
Arkivfoto: Børn fra Grydemoseskolens SFO spiller floorball sammen med bl.a. træner fra Helsingør Floorball Team, Michael Kongsbak.