Borger

Virksomhed med vokseværk henter hjælp hos jobcentret

For blot otte år siden startede Thomas Svenningsen sammen med Lars Haagh virksomheden IWCS. I første omgang var målet at udvikle et kommunikations headset, der kunne bruges ved redningsaktioner til søs. Det skulle være vandtæt, og det skulle være muligt at høre hinanden gennem støj fra både, helikoptere og vind.

 

Det lykkedes for de to kompagnoner i en grad, så de i dag leverer kommunikationsudstyr til blandt andre politi, kystvagter, militær og beredskaber verden over.

 

- De første tre år brugte vi udelukkende på at udvikle produkter, men siden er det gået virkelig stærkt, fortæller Thomas Svenningsen.

 

Han forklarer, at flere kunder, der begyndte med at købe et enkelt kommunikationssystem, vender tilbage og placerer flådeordrer på eksempelvis 40 systemer.

 

- Så vores gearing og potentiale er meget stort, siger Thomas og forklarer, at virksomheden har nogle kunder, som arbejder med at redde liv og gerne fortæller vidt og bredt om det, og så har de andre kunder, som de overhovedet ikke må fortælle om.

 

- Når vi kigger tilbage, kan vi se, at vi har taget kæmpe skridt. Alligevel føler vi, at vi hele tiden er et skridt bagud, forklarer Thomas, mens han fremviser halvtomme hylder på virksomhedens beskedne lager, hvilket skyldes en kombination af mange nye ordrer og mangel på komponenter.

 

Lars Haagh (tv) og Thomas Svenningsen fotograferet på en varm sommerdag. De stiftede IWCS for otte år siden og forventer at have mere end 40 medarbejdere i 2026.

 

Behov for arbejdskraft

Omsætningen er steget med 80 til 100 procent om året de sidste 5 år, på nær lidt stagnation under Corona, som dog stadig var et år med vækst. Produkterne bliver udviklet og samlet i Kvistgård. Kun delkomponenter bliver bestilt udefra. Derfor har IWCS brug for lokal arbejdskraft. De begyndte 3 mand. I dag er de 12. Ifølge planen er de over 40 ansatte i 2026.

 

Blandt de 12 medarbejdere hos IWCS, er de 4 blevet ansat gennem Helsingør Kommunes jobcenter. De arbejder blandt andet i produktionen og med bogholderi.

 

- Den type stillinger besættes oftest af lokale. Derfor var det oplagt for os at gå til jobcentret for at finde egnede medarbejdere, forklarer Thomas Svenningsen.

 

I virksomhedens første år var der stor fokus på at holde lønomkostningerne nede. Derfor var det rart for de to iværksættere at kunne få medarbejdere på prøve i en periode til en lav løn.

 

- Jeg plejer at sige, at man gerne må bruge systemet, men ikke udnytte det. Vi er altid ærlige over for jobcentret; også når vi nogle gange har efterspurgt arbejdskraft i en periode, selvom vi vidste, at det ikke kunne udvikle sig til en fastansættelse.

 

Når en praktikperiode i fire tilfælde er vekslet til en fastansættelse, glæder det Thomas Svenningsen, både som virksomhedsejer og på et personligt niveau.

 

- Alle har brug for noget at lave. Og det er dejligt at opleve, at vi får mennesker ind, som trives og passer ind.

 

Nogle gange har IWCS endda fået mere ud af ansættelserne, end de havde forventet. Thomas fortæller om en af virksomhedens faste medarbejdere, som aldrig havde haft et fast arbejde tidligere. Han klarede hurtigt de opgaver, de havde til ham, da han var i praktik. Og da Thomas bad ham om at tælle lageret op, lavede han en database, som han siden har udviklet til at omfatte hele virksomhedens produktionskæde.

- Han er et geni og har været en drøm at få ind i virksomheden.

 

 Selvom samarbejdet med jobcentret har givet IWCS gode medarbejdere, har der også været skæverter undervejs.

- Det er ikke alle, der passer ind her hos os, og nogle gange har forarbejdet ikke været godt nok, siger Thomas Svenningsen.

Alligevel tøver han ikke med at anbefale andre virksomheder at tage kontakt til jobcentret.

- Det vil jeg så absolut anbefale, siger han.

 

Lars Trap Olsen, leder af Job og Virksomhedsservice i Helsingør Kommune, fortæller, at jobkonsulenterne lærer virksomhederne at kende for at sikre bedst mulige match med ledige borgere. Ofte lykkes det. Nogle gange kræver det opkvalificering af borgeren. Og enkelte gange passer virksomhed og borger bare ikke sammen. Særligt i en tid med meget lav ledighed kan der være stillinger, hvor det er svært at finde en kandidat til jobbet, der passer helt perfekt.

 

Kunderne hos IWCS er ikke som de fleste. Nogle ankommer med en militærhelikopter. Så er det godt med en ridebane som nabo.

 

 

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør