Borger

Småbørnshuset samler støtte til sårbare familier på ét sted

Efter en årrække med tomme stuer fik den gamle rødstensvilla på Esrumvej 190 igen nyt liv den 1. marts, da medarbejderne i kommunens nye småbørnshus rykkede ind.

Småbørnshuset, der blev indviet af borgmesteren den 27. april, er et unikt tilbud til særligt sårbare gravide og forældre med børn i 0-6 års alderen, der har brug for ekstra støtte og hjælp. Derfor består de ca. 25 medarbejdere i huset også af en bredt sammensat gruppe; psykologer, sundhedsplejersker, socialrådgivere, familiekonsulenter – og snart også en jordmoder, en rusmiddelkonsulent, en fysioterapeut og en brobygger, der alle har samme mål for øje.

- Vi ved, at den tidligst mulige indsats er det, der har størst betydning for, at et udsat barn vokser op og får et godt ungdoms- og voksenliv. Vi ved også, at det tit er svært at få de mange indsatser, som en sårbar familie har brug for til at spille godt sammen, siger Peter Arhnung, som er centerchef i Børn, Unge og Familier

Han fortsætter:
- Derfor har vi etableret Småbørnshuset og samlet alle de fagligheder, der arbejder med de særlig sårbare familier under samme tag og med samme leder. Det er tidlig indsats i ultimativ form, nemlig fra før barnet bliver født, fortæller Peter Arhnung.

Rum indrettet til samvær

Huset og det tilhørende anneks er indrettet med møderum og kontorer til medarbejderne men også med legeværelse, samtalerum, opholdsrum og køkken, hvor der kan bages og laves mad, når mødregrupper, fædregrupper og gravidgrupper er samlet.

Selvom medarbejderne kun har siddet under samme tag i to måneder, så har det tværgående arbejde været i gang et lille års tid. Og de første erfaringer tyder på, at man har fat i den lange ende. Det fortæller leder af småbørnshuset Eva Meyer.

- Jeg har arbejdet med ledelse i 30 år, så jeg ved at forandringer tager tid. Derfor er det meget overvældende at opleve, hvad der er sket her på bare et år. Vi har opbygget det tætte arbejdsfællesskab, som er nødvendigt for, at vi kan hjælpe de her familier. Vi har fat i noget der virker her, fortæller Eva Meyer.

Hurtig og tidlig indsats

En af fordelene ved at alle arbejder under samme tag er ifølge Eva Meyer den hurtige responstid. Den tid, der går fra, der lander en bekymring hos kommunen til en indsats sættes i gang, er nemlig blevet meget kortere.

- Vi kan hurtigt samle teamet til et møde og dermed vurdere om det er en forebyggende eller behandlede indsats, der skal til. Dagen efter kan vi kontakte familien og aftale et besøg. Og derfra tilrettelægge en skræddersyet indsats. Tidlig indsats er ikke bare noget vi siger, vi handler på det - og vi kan se det virker. Og det kan familierne også. Det giver bare så meget mening, siger Eva Meyer.

Håb i øjnene

Familierne, der er tilknyttet småbørnshuset, kan fx have fattigdom, vold, misbrug eller psykisk sygdom tæt inde på livet, men kan også være unge forældre, der blot har brug for hjælp til at etablere en hverdagsstruktur og komme godt fra start i familielivet.

En positiv indstilling og troen på forandring er et bærende princip for medarbejderne i småbørnshuset.

- Vi ser nogle familier, der har det virkelig svært, men vi møder dem altid med håb i øjnene og med troen på, at vi sammen kan rykke på deres situation. Det er vores fornemmeste opgave, siger Eva Meyer.

Stærke frivillige kræfter

Det tværgående samarbejde strækker sig også ud i civilsamfundet til en række frivillige organisationer som Mødrehjælpen, Børnenes Hus, Frivilligcenter Helsingør, Helsingør Boligsociale Helhedsplan/Boliggården og Veteranhuset. Derudover er der samarbejder på vej med en række andre interessenter.

For eksempel hækler frivillige i Mødrehjælpen små huer, som medarbejderne kan have med, når de skal besøge en nybagt familie på barselsafsnittet.

- Der er så mange frivillige og et stærkt civilsamfund i den her kommune, der gør en kæmpe forskel. Det er en fornøjelse at opleve, hvordan alle bidrager til, at vi kan lykkes med at hjælpe familierne, siger Eva Meyer.

FAKTA

  • Småbørnshuset består af 3 sundhedsplejersker, 3 psykologer, 10 familiekonsulenter, 7 socialrådgivere og leder.

  • Huset har et tæt samarbejde med Nordsjælland Hospital, Ambulatorium for Gravide, Tidlig indsats.

  • Socialstyrelsen støtter Småbørnshuset med 6 mio. kr. over 3 ½ år til ansættelse af jordmoder, rusmiddelkonsulent, fysioterapeut og brobyggerkonsulent samt fælles kompetenceudvikling.

  • Statens Kunstfond har udvalgt Helsingør Kommune til projektet Kunst på Banen, hvor Småbørnshuset og især de kommende fædregrupper er tiltænkt en rolle.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør