Roger fik hjælp til rygestop: Jeg vil være et godt eksempel
For den gennemsnitlige dansker tager det typisk 8-10 forsøg at lykkes med et rygestop. Hvis man så lægger psykisk sygdom, misbrug, hjemløshed eller andre sårbarheder til, kan vejen til målet være endnu længere – og fyldt med faldgruber.
Derfor kører Helsingør Kommune lige nu et treårigt projekt i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, der skal støtte udsatte borgere og mennesker med psykisk sårbarhed i at blive røgfri. Og dermed opnå alle de helbredsmæssige fordele, som et rygestop giver.
De her mennesker har samme lyst til at kvitte cigaretterne og den dårlige vane som alle andre.
- Og det kan de også med den rigtige støtte, lyder det fra Sanne Makalhof, som er projektleder for indsatsen, der er forankret i Center for Særlig Social Indsats (SSI). Hun fortsætter:
- Men da de også kæmper med andre ting i deres liv, tager det nogle gange længere tid - ligesom det er en anden type støtte, der skal til.
Hurtig omstilling
Rygestop-indsatsen i SSI ligner da heller ikke de klassiske rygestopkurser, som kommunen tilbyder.
Det første år forsøgte rygestopteamet at få flere gruppe-forløb op at stå med en fast mødegang om ugen, men måtte konstatere, at for mange blev tabt undervejs, og at man mistede dem, der skulle vente op til to måneder på næste opstart.
Indsatsen er derfor nu tilrettelagt som et åbent rådgivningstilbud på Værestedet 17A, hvor to rådgivere hver mandag sidder klar til at tage imod, dem der har brug for støtte.
Nu kan vi rådgive den enkelte, der hvor han eller hun er i sit rygestopforløb, sætte mål, lave aftaler – og lave dem om igen, hvis noget ændrer sig.
- Vi er fleksible, rummelige og vi har en stor viden om den her målgruppe. Det er det, der adskiller os fra et almindeligt rygestop-forløb, og det der gør, at vi når i mål, fortæller Sanne Makalhof.
Indsatsen er målrettet en bred skare af borgere, også fx misbrugere, så det kræver både rummelighed og et blik for, hvad der motiverer den enkelte borger.
- Det sker, at nogen kommer og siger: Jeg vil gerne være røgfri, men jeg vil fortsætte med min hash. Så må vi tage den derfra og se, hvor langt vi kan nå. Vi kan ikke hjælpe nogen med noget, de ikke ønsker hjælp til, forklarer Sanne Makalhof.
Et år som røgfri
54-årige Roger Shields har været hårdt ramt af stress og er nu førtidspensionist. Han har et skånejob i Café Vinkeldam, som han er rigtig glad for. Roger røg tidligere 20 cigaretter om dagen, men 1. januar sidste år besluttede han, at det skulle være slut.
Motivationen var en sundere livsstil – og så de penge han kunne spare på cigaretter.
- Jeg gjorde det for mit helbreds skyld og for at spare penge. På Petersborg (tidligere bofællesskab for psykisk sårbare), hvor jeg boede en overgang, mistede to bofæller til KOL. Sådan ville jeg ikke ende. Så jeg stoppede faktisk fra den ene dag til den anden, fortæller Roger.
Et godt eksempel
I projektet er der midler til at deltagerne kan få gratis rygestop-produkter op til en fast beløbsgrænse. Produkter, som Roger ikke selv havde prioriteret at bruge penge på, hvis han havde været på egen hånd. Desuden har han fået god støtte og opbakning af Sanne og hendes en kolleger.
Jeg vil gerne være et godt eksempel for andre og ikke ’spilde’ de penge, som jeg har fået til nikotinspray og -plaster.
- Så det er en del af min motivation for at holde fast. Jeg vil ikke være en fiasko, siger han.
En reduktion er også en succes
Roger Shields er nået helt i mål, men for Sanne Makalhof og hendes kolleger er det også en succes, hvis en borger lykkes med at reducere sit forbrug fra fx 30 cigaretter om dagen til fem.
- For den enkelte er det en stor bedrift og ikke mindst en vigtig livsstilsændring, som reducerer de risici, der er forbundet med at være ryger, siger Sanne Makalhof.
I 2022 var mere end 50 borgere tilknyttet rygestop-indsatsen i SSI. Ikke alle er blevet røgfri i den periode, men to ud af tre har reduceret deres forbrug markant - og det er også en succes, understreger Sanne Makalhof.
FAKTA
- Indsatsen er et treårigt projekt finansieret af Sundhedsstyrelsen og løber fra start 2021 til og med 2023
- De fire rygestoprådgivere er tilknyttet henholdsvis jobcentret, herberget, socialpædagogisk vejledning og CABAS og kan dermed opspore borgerne, der hvor de færdes. Rådgiverne er uddannet hos Kræftens Bekæmpelse
- Deltagerne har mulighed for at få begrænset økonomisk støtte til rygestopprodukter
- Et rygestop forløb kan tilrettelægges individuelt eller sammen med andre, der er stor fleksibilitet
- Der er mulighed for at deltage i en netværksgruppe efterfølgende, hvor man støtter hinanden