Borger

Ny pårørenderådgiver vil give borgere og kolleger en bedre oplevelse

Nu er der mulighed for at få hjælp og støtte hos kommunen, hvis man er pårørende til en ung eller voksen med fysiske eller psykiske udfordringer.

I april startede Jeanett Schultz nemlig i en nyoprettet stilling som pårørenderådgiver i Helsingør Kommune. Og hun står klar til at hjælpe pårørende til unge og voksne, der kæmper med for eksempel alvorlig sygdom, handicap, psykiske vanskeligheder, skolevægring, angst eller depression til en smule mere overskud i hverdagen.

Jeanett Schultz har en baggrund som socialrådgiver og har arbejdet med udsatte grupper i både kriminalforsorgen og i flere kommuner gennem 20 år. Hun har også været selvstændig mentor for særligt udsatte.

En bedre oplevelse

Hun søgte stillingen i Helsingør Kommune, fordi hun gerne vil give borgerne en endnu bedre oplevelse i mødet med kommunen.

- Jeg synes, det er spændende at være med til at bygge stillingen op og forme den derhen, hvor jeg kan gøre mest gavn. Gennem mit arbejde som socialrådgiver kender jeg til mange af de udfordringer og svære følelser, som de pårørende står med, fortæller Jeanett Schultz.

Håbet er, at hun kan give de pårørende mulighed for at drøfte nogen af de ting, der fylder meget, men som kommunen som myndighed ikke har ressourcer til at løfte.

- Tid er en knap ressource for socialrådgiveren. Jeg har selv oplevet frustrationen, når en pårørende ringer og har et stort behov for at snakke - og der bare ikke er tid. Som pårørenderådgiver har jeg netop tid til at lytte og spørge, ligesom jeg kan guide dem videre til fx eksisterende grupper eller organisationer. På den måde kan jeg forhåbentlig hjælpe mine kolleger til at kunne fokusere på deres kerneopgave – samtidig med at den pårørende oplever at blive både set og hørt, fortæller Jeanett Schultz.

Samtaler og grupper for pårørende

På sigt vil Jeanett Schultz selv starte gruppeforløb op for pårørende, men indtil videre er det primært samtaler, hun tilbyder. Samtalerne kan foregå over telefonen, men de kan også foregå hjemme hos den pårørende, i kommunens lokaler i Strandgade eller på Montebello. Det kan også være en gåtur i det fri.

- Hvis man ikke har så meget overskud, kan transporten være svær at overskue, og så tager jeg gerne hjem til folk. Men for andre kan samtalen være en anledning til at komme ud af huset og tanke lidt ny energi. Det vigtigste er, at man får bedt om den hjælp, man har brug for. Især hvis det hele føles uoverskueligt.

Og der er ingen emner, der er for store eller små.

- Man kan tale om skam over svære følelser, eller man kan få luft for frustrationer over systemet. Jeg kan også hjælpe med at oversætte reglerne eller med at agere inden for de regler, der nu engang er. Men det er vigtigt at sige, at jeg ikke har nogen myndighed. Jeg er blot et øre, en oversætter og en vejviser, forklarer Jeanett Schultz.

Er du i målgruppen?

Din pårørende skal have en aktiv sag hos BUF (Center for Børn, Unge og Familier) og være fyldt 16 år eller SSI (Center for Særlig Social Indsats) for at du kan få hjælp hos pårørenderådgiveren. Helsingør Kommune har også en pårørenderådgiver på demens- og ældreområdet.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er i målgruppen eller hvem af de to rådgivere, du skal henvende dig til?

Læs mere om pårørenderådgiverne 

 

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør