Borger

Maria blev røgfri ude i skoven

Den 30. august 2021 husker 60-årige Maria Juel fra Helsingør meget tydeligt. Det var nemlig hendes første dag som røgfri.

Maria har røget siden hun var 12 år. Omkring 15 cigaretter om dagen, nogen gange mere. Så det har altid været en stor del af hendes liv. Til at dulme svære følelser, men også bare som en dum vane, der sneg sig med ind i både sociale og private sammenhænge.

Men frygten for at blive syg af cigaretterne har de senere år sat sig i hende.

- En dag så jeg en kvinde på en el-scooter med et iltapparat i næsen nede på blomstertorvet. Der tænkte jeg: Det skal jeg bare ikke. Det gik også op for mig, at det var et misbrug at ryge, at jeg gemte mig bag noget. Men hvor skulle jeg finde nøglen til at stoppe?

En gang tidligere har Maria været på et almindeligt rygestopkursus i et lokale i Strandgade. Men rygestoppet holdt kun en enkelt dag.

Vendepunktet

Det afgørende vendepunkt kom i sommeren 2021 – helt tilfældigt.

- Jeg skulle have 2. vaccinestik i Snekkersten Hallen og skulle med bussen hjem. Ved busstoppestedet lå en flyer, som jeg tog. Der var et tilbud om et rygestopkursus, der foregik ude i skoven. Det kunne jeg rigtig godt se mig selv i, så jeg bed på.

Én gang om ugen i seks uger mødte Maria op ved Naturcenter Nyruphus sammen med tre andre kvinder og rygestoprådgiver Sophie Schaufuss.

Kvinderne talte sammen imens de gik og lavede øvelser ude i skoven.

- Vi skulle bl.a. forestille os, hvor vi ville gå hen, når det blev svært – og så rent faktisk gå den vej. Men den største erkendelse jeg fik derude var nok, at jeg blev klar over, at jeg røg på mine følelser. Når jeg var rastløs, vred eller ked af det. Det skulle jeg arbejde med.

Det gav et helt nyt perspektiv på rygestoppet at være ude i det fri.

Det var helt fantastisk at være i skoven. Det var et billede på mit nye liv. Mere frisk luft og flere aktiviteter udendørs.

Maria lærte også en teknik til at styre sit åndedræt. Den har hun stor gavn af stadigvæk, når rygetrangen melder sig. Mindfulness er en anden teknik hun benytter. At lade trangen komme, registre den og gå forbi igen.

- Det er ligesom, når man har feber. Man må bare vente på, at trangen går væk, fortæller hun.

En ny udfordring

Men da Maria var stoppet med at ryge i august meldte en ny udfordring sig. Sukkertrangen.
- Pludselig stod jeg med en nyt problem. Det var som om, der var en sult, jeg ikke kunne mætte. Det var samme sult, jeg havde prøvet at mætte med smøgerne, forklarer Maria.

Hun fik kontrol over sukkertrangen, men den skal holdes nede med beslutsomhed og konstant opmærksomhed – ligesom rygetrangen.

- Jeg kan stadigvæk godt få lyst til at ryge. Hvis jeg sidder med en ven eller veninde på kaffebar, så kommer trangen. Eller hvis jeg bliver vred eller ked af det. Når jeg venter på bussen. Inden jeg får gæster. Men det er jo bare vaner, de gør ikke ondt.

I dag, 9 måneder efter sit rygestop, er Maria stadig røgfri. Og hun har fået det meget bedre.

- De penge jeg sparer er selvfølgelig en stor gevinst. Men mit helbred er den største gevinst. Jeg har fået bedre lugte- og smagssans, pænere hud, bedre vejrtrækning, og jeg sover bedre om natten. Det bedste er, at jeg ikke længere er bange for at blive syg.

Men Maria kommer nok aldrig til at se på sig selv som ikke-ryger.

Jeg tvivler på, at jeg kommer til at finde 100 procent ro omkring det. Jeg tror, at det altid vil følge mig, at jeg har været ryger. Men lad os nu se som tiden går.

Bare gør det

Hendes opfordring til andre, der gerne vil stoppe med at ryge er bare at kaste sig ud i det.

- Jeg har gået længe og ventet på at finde nøglen til puslespillet. Men i bund og grund er det bare et skridt af gangen, en time, en dag af gangen. Man skal ikke tænke så langt.

Maria havde også stor gavn af en syslekasse, hvor blandt andet strikketøjet lå.

- Jeg begyndte fx at strikke igen efter 35 år. Jeg begyndte også at gå tidligere i seng. Men man skal ikke tænke: Hvor blev den store gave af? Livet er jo som før. Man skal tage et valg hver dag om at holde fast. Rygning skal ikke være en mulighed. Og så må jeg bare sige: Hvis jeg kan gøre det så kan alle, smiler Maria.

Næste rygestopkursus i naturen starter op den 17. august 2022.

Se mere om rygestopkurser og tilmelding

Fakta om rygning i Helsingør Kommune

Borgerne i Helsingør Kommune ryger generelt mindre nu end for fem år siden. Det viser tal fra Sundhedsprofilen 2021, som er en national undersøgelse af, hvordan det står til med sundheden i den danske befolkning.

Andelen af unge rygere i Helsingør Kommune er faldet fra 27 procent i 2017 til 16 procent i 2021. Andelen af rygere i hele kommunen er faldet fra 20 procent i 2017 til 14 procent i 2021.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør