Borger

Knejpefestival holder sammen på os

I 11 år har Knejpefestival spredt sømandsmusik og shantisang ud over Helsingørs små beværtninger og trukket gæster til fra nær og fjern. Ideen bag er at videreføre en ældgammel musiktradition fra sundtoldstiden, hvor sømandsmusikken førte de rejsende og de lokale sammen på byens knejper.

I år er ingen undtagelse og Kulturværftet og knejpe-ejerne, der sammen står bag festivalen, glæder sig til, at sømandsmusikken igen giver genlyd i gaderne den 6. og. 7 oktober – i år under overskriften Sammen til søs.

- Vores tema er i år er sammenhold. Og det passer godt til det sammenhold, som vi oplever at knejpefestivalen skaber blandt de knejper, som er med, fortæller Georg Rasmussen, som er programmedarbejder og musikbooker på Kulturværftet.

En fast tradition

Årets knejper er som altid Københavneren, Axelhus Bodega, Holger Danske Bar, Borgerkroen, Axelbar, Hold An, Café Valdemar, Skum Ølbar og Toldkammeret.

Og her har både knejpeejere og gæster længe set frem imod efterårets festival.

- Vi oplever, at vores gæster taler om Knejpefestival hele året. De spørger, hvornår det er. Ja, det er blevet en tradition, som folk ser frem imod og glæder sig til, siger Tina Standhart, der ejer Holger Danske Bar i Stengade.

Tina Jørgensen fra Borgerkroen i Strandgade oplever også en helt særlig stemningen under ’Knejpen’, som festivalen hedder i folkemunde.

- Gæsterne kommer ofte udklædte med lakridspibe i munden og sømandshatten på skrå. Stemningen er altid positiv og humøret højt, fortæller hun.

Vild og sjov proces

Festivallen har også gjort noget godt for stemningen og kommunikationen mellem knejpe-ejerne.

- Vi knejper taler mere sammen nu, end vi gjorde før, der var noget, der hed Knejpefestival. Det har været en vild og sjov proces at være med til at løfte festivalen til det, den kan i dag, og jeg oplever virkelig, at festivalen er med til at holde sammen på os, lyder det fra Tina Standhart.

Sammenhold på flere plan

Mere end tyve lokale, danske og svenske bands er på programmet til årets ’Knejpe’ sammen med bands fra Cuba og Mexico. Og det er ikke et hvilket som helst job, de siger ja til sådan en oktober-weekend. De spiller 25 minutter ét sted, pakker udstyr sammen – og så er det videre til næste knejpe.

- Det vores erfaring, at publikum også indgår som del af holdet. Vi oplever hvert år, hvordan musikerne understøttes ikke bare stemningsmæssigt, men praktisk når de hjælpes ind og ud af knejperne, og til tider følges rundt på deres rute af gæsterne. Så sammenhold er et tema, der skinner igennem, siger Georg Rasmussen.

Programmet starter kl. 20 både fredag og lørdag. Sidste band går på kl. 23.

Se det fulde program for Knejpefestival 2023

Knejpefestival i tal

Festival for 12. gang
12 bands pr. dag
9 scener
74 koncerter på to dage
3000-4000 gæster på en weekend
13 lokale sponsorer


Billedtekst: Knejpe-ejerne og arrangørerne fra Kulturværftet samlet til pressebrief og morgenkaffe på Københavneren.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør