Helsingør vil være Danmarks vildeste kommune

Miljøminister Lea Wermelin vil fremme biodiversiteten i landets kommuner med konkurrencen om, hvem der bliver Danmarks vildeste kommune. Præmien er én million kroner og konkurrencen løber til udgangen af 2022.

Helsingør Kommune er med - sammen med 89 andre kommuner. Det besluttede By-, Plan- og Miljøudvalget den 8. marts. Men hvad betyder det for biodiversiteten i kommunen, og har vi en chance i konkurrencen? Vi har spurgt skov- og landskabsingeniør Anne Louise Busk fra Center for By, Land og Vand, der er tovholder på Helsingørs tilmelding til Danmarks vildeste kommune – og desuden selv har en temmelig vild have.

Hvorfor giver det mening for Helsingør Kommune at være med?

- Helsingør Kommune er meldt til på det grundlag, at vi i forvejen har rigtig mange projekter i gang, der gavner biodiversiteten, og det er dem, vi skal fokusere på. Derudover tror jeg, at konkurrencen kan være en super god løftestang til at få flere med ombord. Det er bare nemmere at tale om Danmarks vildeste kommune end om målene i biodiversitetsplan 2030. Det er mere enkelt og lettere at kommunikere om.

Hvad skal der til for, at vi kan vinde?

- Der er 89 kommuner der har meldt sig til, så konkurrencen bliver hård. Men det er det, der skal til for at få os ud af starthullerne. Vi skal mobilisere flere grupper i samfundet til at føle, at vi har en fælles sag. Det kan være boligforeninger, erhvervsgrunde og haveejere. Mange boligforeninger har fx store ørkner af græs, som de faktisk gerne vil gøre noget andet med – med vejledning fra kommunen. Og så skal vi som kommune blive bedre til at fortælle om de naturprojekter, vi har i gang.

Hvad gavner mest? Hvilken type projekter skal vi satse på for at komme forrest i feltet?

- Vores vigtigste opgave er at passe på den natur, vi allerede har. Og så er det klart, at landbrugsarealer er store arealer, så det vil rykke, hvis vi får flere af dem med. Desuden betyder det noget, at vi har omlagt vores vejrabatter til naturnær-drift og dermed kun slår dem få gange om året. I rabatterne i byzonen har vi udsået blomster, og der er allerede kommet utrolig mange sommerfugle i de rabatter. Udsåning af blomsterblandinger er generelt godt for bier, blomster og svirrefluer.

- Når det er sagt, så er det jo mange bække små, der skal flytte os. Alle kan bidrage og det er det vi skal sige højt. Haverne i Danmark udgør omkring 5 pct. af Danmarks areal, så haveejerne kan også gøre en forskel.

Biodiversitet er blevet populært de seneste år. Gør det en forskel for reelt at få mere vild natur, tror du?

- Det gør det nok. Men vi kommer ikke uden om at alt det, som du og jeg kan gøre, det er ekstra ting. Naturen skal generelt have mere plads og mere sammenhæng. Vi bliver nødt til at tage arealer ud af drift og henlægge til natur, hvis vi som samfund mener det alvorligt. Det er også godt for den mentale sundhed, at vi kan se, at det er nogle sunde økosystemer vi bor i og omkring.

Har Helsingør Kommune en chance i konkurrencen?

- Det tror jeg, vi har. Men det vigtigste er, at det giver flere lyst til at være med.

Udvalgte biodiversitets-indsatser i Helsingør Kommune i 2021

- Vilde blomster i rabatter
- Afbrænding ved Færgevejskilen
- Biodiversitet i Børnehøjde
- Faunastriber på landbrugsjord
- Biodiversitets-beplantning på vejmatrikler og kommunale områder
- Bekæmpelse af invasive arter
- Risikotræer efterlades med høj stamme
- Ændret park-drift ved Kongens Have, Roligheden og Solbakken med bl.a. mindre slåning
- Spredning af frøblanding frem for græs efter gravearbejder

Sådan får du mere vild natur i din egen have

1. Lad græsset gro
Langt græs er bedre en kort. Slå det kun sjældent eller slå stier og lad resten stå.

2. Bevar gamle træer
Fæld ikke de gamle træer, selvom de skygger. Lav i stedet en høj stub. De er fulde af levesteder for fugle og insekter. Når et hus bliver handlet, så ryger der typisk et gammelt træ. Det kan tage 70 år om at komme igen.

3. Vand i haven
Lav en lille havedam til salamandre og frøer og som fugle, pindsvin, sommerfugle og andre insekter kan bruge til at drikke af. Et fuglebad eller underskåle med vand kan også gøre underværker for dyrelivet.

Anne Louise Busk om sin egen have

- Vi overtog haven for 1½ år siden – en pæn have med plæne og et par ukrudtsfri blomsterbede, som de er flest. Vi gik straks i gang med at genforvilde haven, så der bliver skabt habitater til vilde dyr og planter.

Det hele med en meget let og eksperimenterende tilgang. Når jeg fx ”introducerer vilde arter”, så er det ikke sværere end at lade det ukrudt stå, der nu engang findes i jorden, i stedet for at luge det væk. Sidste var der masser af Svaleurt i haven, som blomstrede nærmest uafbrudt hele sommeren med sine gule blomster. Bierne var vilde med den! Man kan sagtens kombinere de vilde planter med sine yndlingsstauder. Det betyder også at haven er foranderlig.

Vi har lavet en havedam, som hurtigt blev sommerbolig for Grøn frø og en masse småkryb, som lever i vandet.

Og i plænen slår vi snørklede græsstier i stedet for at slå det hele på én gang.
Årets projekt er et rigtigt vildt krat med hvidtjørn, slåen, tørst, hyld og rose, hvor fugle og pindsvin kan gemme sig, og insekterne søge føde.

Og så bliver det spændende at se om det kommer beboere i vores hjemmelavede insekthotel, som blot er en stamme, som vi har boret en masse dybe huller i.

Se flere gode råd til, hvordan du selv kan få mere vild natur ind i din have

Læs mere om konkurrencen Danmarks vildeste kommune

Center for By, Land og Vand

Prøvestensvej 52
E-mail: blv@helsingor.dk - Skriv ikke personfølsomme oplysninger.