Borger

Helsingør får millioner til treårigt kultur- og kunstprojekt

Statens Kunstfond har udvalgt Helsingør og to andre kommuner til at undersøge, hvordan kunst kan blive vedkommende og tilgængeligt for borgerne i lokal- og bysamfund. Helsingør får 2,5 -3 millioner kr. til indsatsen.

Partnerskabet, der bærer overskriften ’Kunst på banen’, vil bl.a. have fokus på flere kunstformer, natur, bæredygtighed og fællesskaber og strækker sig over tre år.

I Helsingør Kommune skal ’Kunst på banen’ være med til at styrke fællesskaberne i bydelen Nordvest ved at inddrage de mange stærke kulturinstitutioner i kommunen i at udvikle nye typer af kulturtilbud. Ambitionen er også et samspil mellem flere af kommunens centre, lokale institutioner, foreninger mv., så indsatsen kan tilføre værdi til andre velfærdsområder.

Kultur og kunst som brobygger

Borgmester Benedikte Kiær glæder sig til at komme i gang med projektet:

- Jeg er glad og stolt over, at Helsingør Kommune nu bliver en del af Kunst på banen. Dermed får vi mulighed for at arbejde med kunst og kultur som brobygger til de vigtige fællesskaber, som mange sårbare og ensomme borgere kan have svært ved at finde vej til.

Hun fortsætter:

- Vi er gode til kultur i Helsingør, og vi har allerede nogle erfaringer på det her område men vi kan sagtens blive endnu bedre til at bruge kunst og kultur aktivt til at øge livskvaliteten for endnu flere borgere. Det glæder mig også, at Boliggården som har mange almene boliger i nordvest har meldt sig på banen som en vigtig samarbejdspartner. Det bliver en fornøjelse at komme i gang, og jeg håber vi med projektet kan inspirere andre til, hvordan man kan arbejde med kunst og kultur som katalysator for sammenhængskraften i et område.

Gode kræfter på kulturområdet skal med

Formanden for Kultur- og Turismeudvalget Michael Mathiesen er også begejstreret:

- Vi glæder os til samarbejdet med Statens Kunstfond om det her projekt, der kommer til at inddrage en masse gode kræfter på kulturområdet i Helsingør - herunder Kulturværftet og Toldkammeret, vores nye kulturhus i Nordvest og ikke mindst Helsingør Teater, der med deres gadeteaterfestival har gode erfaringer med at løfte kulturen ud i boligområderne. Kultur og kunst kan samle folk, og det kan vi blive endnu bedre til at udnytte.

Bestyrelsesleder i Kunstfonden, Gitta Malling, fortæller om projektet og interessen for at deltage:

- Vi har oplevet en overvældende interesse for at blive en del af ’Kunst På Banen’. Vi har været i kontakt med flere end 60 kommuner fordelt på alle fem regioner. Hos alle kommuner er der et ønske om at gøre kunst til katalysator, der kan tilføre værdi til andre velfærdsområder. I Kunstfonden glæder vi os til at være med til at skabe nye kunstoplevelser og kunstneriske aktiviteter i tæt samarbejde med kommuner, borgere, institutioner og kunstnere. Hele ideen er, at projekterne skal udvikle og eksperimentere med udgangspunkt i de lokale udfordringer og muligheder.

Essensen af ’Kunst på Banen’ er at tænke kunst ind i kommunale udviklingsstrategier og dagsordener – og til at inddrage de lokale kulturinstitutioner som aktive medspillere. Målet er, at borgerne oplever kunst og deltager i kunstneriske aktiviteter lige dér, hvor den kan engagere og bidrage til positiv forandring i hverdagen. Kunstfonden ønsker med indsatsen at skabe kunst, der gør en reel forskel rundt om i landet.

FAKTA om Kunst på banen

• Ud over Helsingør er Brønderslev og Lemvig kommuner også udvalgt som en del af partnerskabet.

• I alt 22 kommuner – eller næsten hver fjerde kommune i Danmark – har søgt om at blive en del af partnerskabet. Heraf har seks været inviteret til dialog om samarbejdsmuligheder med Kunstfonden.

• Der er afsat i alt 11,2 mio. kr. til indsatsen, som strækker sig over perioden 2023-2025.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør