Flere unge søger en erhvervsuddannelse: 15-årige Noah vil være kok

Andelen af unge i Helsingør Kommune, der har søgt ind på en erhvervsuddannelse (EUD) efter 9. eller 10. klasse er steget med næsten tre procent siden sidste år. Fra 12,8 pct. i 2020 til 15,5 procent i år. Selve søgningen er dermed steget med over 20 procent. Ikke siden 2014 har så mange søgt en EUD.

- Det er bare rigtig godt, og lige det vores lokale arbejdsmarked har brug for. På landsplan ser vi ikke samme udvikling, så det kunne jo tyde på, at de initiativer, vi har iværksat lokalt i kommunen har en positiv effekt, siger borgmester Benedikte Kiær.

Gennem flere år har Ungeenheden, der vejleder de unge i uddannelses- og erhvervsvalg, arbejdet tæt sammen med grundskolerne, uddannelsesinstitutionerne, brancheforeninger og andre lokale aktører for, at flere unge skulle tage en EUD.

En målrettet indsats

Leder af Ungeenheden Maria Sara Jorsal peger på flere forskellige indsatser, der nu ser ud til at bære frugt.

- Vi har bl.a. kørt en målrettet indsats for at udbrede kendskabet til EUD via den vejledning, de unge får ude på skolerne. Desuden arbejder skolerne aktivt på at gøre EUD relevant for eleverne, bl.a. gennem åben skole, ligesom der har været uddannelsesaftener på Kulturværftet (senest online) og Helsingør Ungdomsskoles 10. klassestilbud har fokus på karrierelæring, fortæller hun.

I 2018 kunne eleverne på 7. årgang (nuværende 9. årgang) tilmed prøve kræfter med flere af håndværksfagene ved MINI SKILLS på Kulturhavnen.

Jeg tror, det har givet de unge et bedre indblik i, hvad EUD er, og hvilke konkrete karrieremuligheder, uddannelserne faktisk giver, siger Maria Sara Jorsal.

Hotel- og restaurantskolen venter forude

15-årige Noah Hütten Anker Hansen, der går i 9.A på Tibberupskolen i Espergærde har længe vidst, at en erhvervsuddannelse var det rigtige for ham. Han vil gerne være kok, og har derfor søgt ind på Hotel- og Restaurantskolen i København, som sit første valg.

- Jeg vil gerne arbejde med noget, som jeg godt kan li’ at lave, så tanken om at blive kok fik jeg allerede i 6. klasse. Jeg elsker at lave mad og ser altid Masterchef. Vi har været med klassen på besøg på U/Nord i Hillerød, og da jeg så deres køkken blev jeg bare bekræftet i, at det var det, jeg ville, fortæller Noah Hütten Anker Hansen.

Praktik i Bistro 113

I 8. klasse var han en uge i erhvervspraktik hos Bistro 113 i Espergærde, og det var en rigtig god oplevelse.

Det var spændende at opleve, hvordan der bliver arbejdet i et professionelt køkken.

- Det overraskede mig lidt, at tonen kan være meget bestemt. Det var sådan ’ja tak’ og ’nej tak’. Men så undgår man misforståelser, og det kan jeg sagtens leve med, siger han.

Valget har hele vejen igennem været hans eget, med fuld opbakning fra forældre, lærere og med en UU-vejleder fra Ungeenheden, der stod klar til at svare på alle de spørgsmål han måtte have.

Også kammeraterne bakker op om hans valg, selvom de fleste af dem skal enten i 10. klasse, på efterskole eller i gymnasiet.

- Nogle af dem er lidt misundelige på, at jeg så længe har vidst, hvad jeg ville efter folkeskolen. ’Gid det var mig’ siger de. Jeg tror, at mange vælger gymnasiet, fordi det giver dem lidt længere tid til at træffe en beslutning, siger Noah Hütten Anker Hansen.

Se tallene for søgningen til ungdomsuddannelserne i 2021

Læs mere om Ungeenhedens arbejde

Foto: Sandra Odgaard (øverst)