Da Helsingør Musikskole slog dørene op i 1948, var 10-årige Arild Hein blandt de første indskrevne violinelever.
I dag, 75 år senere, spiller Arild stadig violin næsten hver dag – takket være en dygtig og engageret musiklærer, der dengang gav ham lyst til at mestre kunsten at spille violin.
Det var musikskolen, der uddannede mig og udviklede mig som violinist.
- Jeg havde en engageret og dygtig musiklærer, Ingrid Levison Møller, der var utrolig inspirerende. Så havde det ikke været for hende og musikskolen, var musikken nok ikke kommet til at fylde så meget i mit liv, fortæller Arild Hein, der siden har haft violinen og interessen for strygermusik som en fast følgesvend i sit liv.
Violin i flere generationer
Arilds interesse for musik og violinspil kommer ikke fra fremmede. Hans far spillede violin i mange år, og da forældrene blev skilt og Arild flyttede med sin mor til Helsingør, købte moren også en violin til ham:
Min mor mente, at violin nok var noget for mig.
- Og så meldte hun mig ind på Musikskolen, hvor jeg gik i mange år, fortæller Arild Hein.
Når familien var i Norge om vinteren, gik Arild i fjeldet med nodehæfter, han selv havde købt og øvede. Når det regnede sad han i brændeskuret og spillede.
På den måde har violinen gennem livet været en særlig hobby for Arild. Han har aldrig drømt om at kunne leve af musikken, men som han siger; det er vigtigt at være en dygtig amatør. Og man skal ikke undervurdere værdien af noget at gå op i.
- Hvis man har en interesse, ja så laver man ikke ulykker. Musikken blev min interesse og en slags hvilested for mig, fortæller han.
En alsidig violinist
Arild, der både spiller klassisk og folkemusik, har gennem sit liv spillet i et hav af orkestre, foreninger og kvartetter ved siden af sit job i salgs- og reklamebranchen. Han har spillet i kirker, til sundtoldsmarked, og tilmed på el-violin i et sømandsorkester. Sammen med Helsingør Musikforening gav han den første koncert nogensinde på Louisiana.
Indtil for nylig spillede Arild også i Sct. Olai kammerorkester, men en dag kunne han mærke, at noget var forkert.
- Jeg fornemmede, at jeg ikke længere spillede rent. Og det har altid været vigtigt for mig. Men så fik jeg høreapparat og spille-briller, og ja, så var det med at komme op på hesten igen, fortæller han.
Musik løfter humøret
I dag er Arild en del af en strygekvartet med tre andre modne herrer, der mødes og spiller sammen hver tredje uge. Og så fortæller de også gerne vittigheder. Musik skal nemlig ikke kun være seriøst. Der skal også være plads til lidt sjov, mener Arild.
Hvis man er ked af det, er det en god adspredelse at spille.
- Spiller man sammen med andre, kommer man lettere i godt humør. Og så er det altid spændende at se om de andre har husket at øve sig, smiler han.
Arild har tidligere boet i Helsingør men bor nu i Hillerød med sin kone Grethe - tæt på både børn og børnebørn. Og han har ingen planer om at lægge violinen på hylden.
- Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan, lyder det.
Danmarks næstældste musikskole
Da Arild Hein startede på Helsingør Musikskole havde skolen ikke en fast adresse. Først i 1988 fik man egne lokaler på Trækbanen og i midten af 1990’erne kunne Musikskolen endelig flytte i eget hus på Svingelport 7. I dag danner Skolen i Bymidten ramme om en moderne og tidssvarende musikskole med masser af øvelokaler, administration og en smuk koncertsal med udsigt over Reberbaneparken.
Helsingør Musikskole er den næst-ældste musikskole i Danmark og har pt. 450 indmeldte elever, hvoraf flere elever går til flere ting.
Fakta om jubilæet
Helsingør Musikskole fejrer 75 års jubilæet i uge 24 med koncerter rundt i byen og en festival i Reberbaneparken.
Tirsdag 13/6 kl. 17.00 – 19.00 Koncert med 3 bands på Album Bar
Onsdag 14/6 kl. 16.00 – 18.00 Koncert med musikskolens strygerensembler i Helsingør Bycenter
Onsdag 14/6 kl. 19.00 – 20.30 Koncert med 4 bands på Klaptræet
Torsdag 15/6 kl. 19.00 – 21.00 Koncert med ”Slag I Lag”-orkestret på Elværket
Lørdag 17/6 kl. 14.00 – 17.00 Musikskolefestival 75-års jubilæumsudgave i Reberbaneparken