Borger

Alle vil gerne lege med Helsingør

Søren Mørk Petersen har den 31. oktober sidste dag i Helsingør Kommune efter syv år som øverste chef for kommunens biblioteker – samtidig siger han goddag til en ny stilling som Kultur- og bibliotekschef i Lyngby-Taarbæk Kommune.

- Jeg kommer uden tvivl til at savne at kigge ud over Øresund hver eneste dag. Og så kommer jeg til at savne de mennesker, der arbejder på bibliotekerne, de tætte samarbejdspartnere på kulturhavnen og ikke mindst at arbejde på et område, der er så højt prioriteret rent politisk, siger Søren Mørk Petersen.

Sidstnævnte gjorde det særlig svært for ham at træffe beslutningen om at sige sit job op. For som han siger, så finder man ikke en kommune i Nordsjælland, der prioriterer kultur så højt, som man gør i Helsingør.

Ekstremt interessante samarbejdspartnere byder sig hele tiden til, fordi Helsingør tiltrækker så mange aktører, der gerne vil lege med.

- Men efter syv år skal jeg nu prøve at være leder af et helt kulturområde, og det giver nye interessante perspektiver. Og plads til nye kræfter i Helsingør. Det tror jeg også kan være godt, siger Søren Mørk Petersen.

Det gode værtskab

Tiden i Helsingør har været præget af flere store projekter på bibliotekerne, blandt andet har Helsingør nu landets mest veludbyggede skolesamarbejde med næsten alle kommunens folkeskoler, hvor de yngste læsere inviteres ind på biblioteket.

Men bibliotekerne har også fået en helt ny rolle som vært for turistdestinationen Helsingør. Hornbæk bibliotek har i flere år haft turistinformation, og i 2021 slog Elsinore visitor service dørene op i Kulturværftets reception. Det har betydet et langt større fokus på det gode værtskab for kulturhavnen og hele Helsingør som destination.

- Turisterne er kommet til Kulturværftet lige fra starten, men først de senere år er vi begyndt at arbejde fokuseret på værtskabet og den gode service. I sommer kunne man begynde at mærke, at det fungerer. De besøgende og turisterne er her, men nu skal vi øve os i også at vise dem andre steder hen. Vi skal have dem ind ad døren for at kunne vise dem ud igen, forklarer han.

Fælles om fortællingerne

Lige nu er fokus for bibliotekerne at få bymuseet integreret på en god måde på Kulturværftet. I sommer lukkede bymuseet nemlig lokalerne i Sct. Annagade ned for at åbne i igen på Kulturværftet i 2023. En beslutning som giver god mening, ifølge Søren Mørk Petersen.

Bibliotek og bymuseum er begge institutioner, der arbejder med samlinger og fortællinger.

- Og Kulturværftet kan rumme mange forskellige funktioner, så hvorfor ikke udnytte muligheden for at fortælle og formidle endnu flere historier. Det kan være man kommer for at låne en bog, men ender med at se en udstilling. Eller omvendt. Uanset får man endnu mere kultur med sig hjem.

Sociale medier versus litteratur

Den erfarne bibliotekschef har en baggrund inden for medier og kultur, og den kombination præger sandsynligvis hans syn på, hvad folkebibliotekernes vigtigste opgave er i dag. Nemlig at gøre både de digitale og fysiske medier tilgængelige for brugerne

- Vi skal være meget bevidste om, at når borgerne bruger biblioteket, er de ikke kun biblioteksbrugere men mediebrugere. Og vi er en del af det kredsløb. Borgerne skelner ikke mellem om bogen er lånt på biblioteket, af en nabo, eller om de lytter til den via en app. Den forskel er vigtigt for os, men ikke for brugerne. Derfor skal vi i højere grad sidestille medierne, både de digitale og de fysiske. I bund og grund handler det om at få folk til læse og lytte, så meget som muligt.

Hvorfor er det vigtigt, at vi læser?

En af de måder man får perspektiv på sit eget og andres liv, er ved at møde andre mennesker fx gennem litteraturen.

- Når vi bruger så meget tid i vores egne små ekkokamre på de sociale medier, er der brug for en modvægt. Når du læser en bog tilbringer du 400 sider sammen med mennesker, der ikke nødvendigvis ligner dig selv. Du skal fordybe dig på en anden måde. Den evne til fordybelse er på retur i vores samfund, men vi har brug for den mere end nogensinde, mener Søren Mørk Petersen.

Vi ønsker Søren Mørk Petersen alt godt fremover - og held og lykke med det nye job i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør