Erhvervsliv

Nyt samarbejde skal give mere liv i byen

08-02-2024

Den 6. februar samledes erhvervsdrivende fra Helsingørs bymidte for at tage hul på en række 'gademøder', der skal give mere sammenhold og liv i byen.

Folk til møde i Skydeselskabet
Mikkel Niess og Michael Moos Møller fra BIDDanmark gav ved kick off-mødet i Skydeselskabet eksempler på, hvordan de har bidraget til byudvikling i øjenhøjde i andre danske byer.

Der var fulde huse i Skydeselskabets historiske lokaler tirsdag den 6, februar. Ved en række langborde sad borgere, butiksindehavere og andre erhvervsdrivende fra tre udvalgte områder i Helsingør bymidte, nemlig fra Havnekvarteret, området omkring Bjergegade og området omkring Stjernegade.

Det var Helsingør Kommune, der havde inviteret til fælles kick off-møde. Og det, der blev sparket i gang, var en række 'gademøder', hvor målet er at styrke samarbejdet mellem de erhvervsdrivende i bymidten og få vendt udviklingen med tomme butikslokaler og erstattet dem med liv og glæde i byen.

Helsingør Kommune har hyret konsulentfirmaet BIDDanmark til at stå for gademøderne. BIDDanmark har erfaring fra byudviklingsprojekter i 45 danske byer fra Lyngby til Løgumkloster. Og de kunne ved mødet fremvise en række eksempler på, hvordan de har hjulpet andre byer med at skabe liv.

Og der manglede ikke fantasifulde ideer: En dansktop-koncert blev flyttet fra et ældrecenter ud på gaden og omdannet til en lille byfest. I Vejle blev der malet farverige striber på vejene for at lede folk ind til handelsgaderne. Og i Gladsaxe har BIDDanmark bragt lokale producenter og byens butikker sammen og skabt mærket 'Made in Gladsaxe'.

Vores koncept er hentet fra udlandet. Vi samler folk i små bykvarterer, ikke kun butikkerne, men også borgere, børneinstitutioner med flere, og skaber i samarbejde nye initiativer," forklarede Mikkel Niess fra BIDDanmark.

Det er også BIDDanmark, som i samarbejde med Helsingør Handel, Helsingør Bycenter og kommunen har peget på, hvor de lokale bydelssamarbejder skal starte.

Målet er at styrke gaderne ind til Stengade og dermed få kunderne ledt videre til byens største handelsgade. Derfor er valget faldet på Havnegadekvarteret, der er en indgang til byen, samt områderne omkring Bjergegade og Stjernegade, som begge er gader, der binder Stengade sammen med Axeltorv.

Væk med tykke rapporter

BIDDanmarks koncept handler om at skabe byudvikling i øjenhøjde gennem samarbejde og ved at prøve en masse forskellige ting af for at se, hvad der virker. De fleste initiativer er midlertidige og til at føre ud i livet.

BIDdanmark er praktikere, ikke teoretikere. Det handler om at skabe resultater, ikke om at fylde ringbind."

På kick off-mødet sad de fremmødte ved langborde opdelt i Stjernegade, Bjergegade og Havnekvarteret. De fik rig mulighed for i hver deres 'gade' at diskutere, hvad der er fantastisk ved Helsingør. Hvad der er galt, og hvad man kan lave om for at skabe mere liv i Helsingør og i deres 'gade'.
.
Diskussionerne forløb livligt, og ideer var der mange af. Dem vil der blive rig mulighed for at diskutere på kommende møder.

Mikkel Niess rundede kick off-mødet af med at forsikre, at der ikke er tale om endnu en møderække, hvor der bliver talt en masse, men ikke handlet.

Allerede på næste gademøde skal vi sætte gang i de første initiativer," rundede han af, afløst af klapsalver.

 

Der var også god mulighed for at diskutere Helsingørs udfordringer og muligheder i grupper opdelt efter byens gader.

Vejen videre

  • I løbet af hele 2024 vil BIDDanmark facilitere otte møder i hver 'gade'. Der bliver tale om uformelle møder ude i butikkerne.
  • Alle med interesse i at bidrage til byudviklingen er velkomne. Gik man glip af kick off-mødet, kan man alligevel sagtens deltage i de kommende møder.
  • Vil man gerne inviteres til møderne, kan man skrive til Mikkel Niess på mikkel@middanmark.dk

Datoerne for de førstkommende møder

  • 12. marts: Havnekvarteret, kl. 8.30-9.45.
  • 13. marts: Stjernegade, kl. 18.00-19.30.
  • 18. marts: Bjergegade, kl. 18.00-19.30.

Der var også god mulighed for at diskutere Helsingørs udfordringer og muligheder i grupper opdelt efter byens gader. 

Følg med i de seneste nyheder