”Det giver så meget livskvalitet og glæde. Det er rørende at se.”
Sådan siger Mette Groth Madsen, som er social- og sundhedsassistent på Plejehjemmet Strandhøj. Hun er kontaktperson for projektet ’Musikbroen’. Her får plejehjemmet – i seks uger - besøg én gang ugentligt af fire-fem årige børn fra Børnehuset Stokrosen.
Børnegruppen på ca. 10 børn synger og spiller på rytmeinstrumenter sammen med beboerne på Strandhøj. Sanger og musik-legevært Yasmin Elvira Steenholdt er hyret til at guide alle godt igennem de musikalske udfoldelser.
Når vi leger, synger og danser, er vi uden alder. Musikken er et sprog, som vi alle forstår,” siger hun.
Musikken skaber med andre ord et unikt fællesskab mellem børn og plejehjemsbeboere. Og alle kan være med. Også beboere, som lider af demens og mangler sprog.
Børnene er så umiddelbare og søde, at vores beboere bliver i godt humør. Og det er tydeligt, at nogle også kan huske de sange, børnene synger. De nynner med,” siger Mette Groth Madsen.
Mere og mere modige
Denne dag begynder børnene med at synge ’Jeg ved en lærkerede’ og ’Mariehønen Evigglad’. De spiller på rytmeinstrumenter, og flere beboere rasler med. De har fået rasleæg og bjælder.
Så er der mulighed for at ønske et musiknummer, og en beboer vil gerne høre ’Kvinde min’. Børnene danser til musikken, og flere beboere synger med. Den løsslupne stemning fortsætter til ’Vimmersvej’, og børnene bliver mere og mere modige. Enkelte går over til beboerne og rækker dem musikinstrumenter, som de tager imod.
Senere danser børnene med farvestrålende tørklæder, og flere deler ud til beboerne, som vifter med dem.
Det er fantastisk, når der er interaktion mellem børn og beboere. Der bliver skabt fine kontakter, og det er guld værd. Det stimulerer sanserne, når børn og beboere mødes i et kreativt univers og bygger bro mellem generationer,” siger Yasmin Elvira Steenholdt.
En stjernestund
Netop brobygningen mellem generationer ligger plejehjemsleder Peter Stuhaug meget på sinde. Den arbejder Strandhøj med i mange forskellige sammenhænge.
Det er skønt at se det lys, som mødet med børn og sang og musik giver i beboernes øjne. Det er en stjernestund, og vi gør, hvad vi kan for at facilitere den slags møder,” siger han.
Andre tiltag, hvor generationer mødes på tværs på Strandhøj, er det årlige Luciaoptog med skolebørn. Plejehjemmet har også haft konfirmander fra den lokale kirke på besøg, og der er en plan om at åbne op for mødregrupper fra lokalområdet.
”Besøg udefra bringer liv og glæder ind på plejehjemmet. Børnene bringer mange smil frem med deres nysgerrighed og glæde. Situationen er genkendelig for beboerne, for de fleste har selv børn og børnebørn. Og de husker besøget, også efter at børnehaven er gået hjem. Så det er til glæde, både i momentet og bagefter, hvor der bliver snakket om det på afdelingerne. Det løfter virkelig humøret," fortæller Peter Stuhaug.
Det er ikke første gang, Yasmin Elvira Steenholdt musicerer på plejehjemmet, og hendes besøg har inspireret personalet til at arbejde videre med sang og musik på afdelingerne.
Vi har købt instrumenter som rasleæg og tamburiner, og alle beboere, der har lyst, kan være med. Musik og sang gør noget godt ved os alle sammen,” siger Peter Stuhaug.
Strandhøjs Venner og Børnekulturkonsulenten i Helsingør Kommune finansierer projektet *Musikbroen’ på Strandhøj. Projektet er en del af kultursamarbejdet for de 0-6 årige i dagtilbud, Kulturbørn 0-6 år.