Bliv plejefamilie

Helsingør Kommune har løbende brug for familier, der gerne vil være pleje- eller aflastningsfamilie for et barn.

Børn har brug for at vokse op i trygge og stabile rammer, hvor de har adgang til omsorgsfulde voksne, som de kan knytte sig til.

Som plejefamilie skal man have overskud og hjerterum til at åbne sit hjem for et barn, der af den ene eller anden grund ikke kan bo hos sine egne forældre. Det at blive plejefamilie er en forpligtende opgave og en stor beslutning, som kræver grundig overvejelse og enighed i familien.

Godkendelse som plejefamilie

Der er to måder at blive plejefamilie på. Man kan blive "generelt godkendt" af Socialtilsynet, eller man kan blive "konkret godkendt" af Familieplejen. Under alle omstændigheder skal du udfylde en erklæring om dit helbred.

Ansøgers erklæring om helbredsforhold

Luk alle
Åben alle

Familien kan blive godkendt som generelt godkendt plejefamilie eller kommunal plejefamilie. En kommunal plejefamilie er mere specialiseret og påtager sig tungere opgaver, hvor barnet har mere massive problemer. 

Hvad kræver det at blive godkendt?

For at blive generelt godkendt plejefamilie, skal familien have en formel godkendelse hos Socialtilsynet, samt gennemføre et grundkursus. Når godkendelse og kursus er gennemført, kan familien få et barn i pleje, når en kommune har fundet et barn, der passer til det, som familien har at tilbyde.

Hvem skal jeg kontakte?

Socialtilsynet har til opgave at godkende plejefamilier, så plejefamilien kan påtage sig at løse opgaver for kommunerne.

En konkret godkendt familie kender barnet i forvejen, enten fordi de er en del af barnets familienetværk (også kaldet netværksplejefamilie), eller har kendskab til barnet igennem arbejde, fritidsaktivitet eller andet.

Hvad kræver det at blive godkendt?

Kriteriet for at en plejefamilie kan godkendes til det konkrete barn er, at familien skal have de fornødne ressourcer og kompetencer, til at give barnet den støtte og omsorg, som barnet har brug for. Familien skal også deltage på et lovpligtigt grundkursus for plejefamilier. Familieplejekonsulenterne vægter relationen mellem barnet og dig.

Hvem skal jeg kontakte?

Hvis du ønsker at blive plejefamilie for et barn i din familie eller bekendtskabskreds, skal du kontakte Familieplejen.

Alle nye plejefamilier skal, som en del af godkendelsen, gennemføre et grundkursus for plejefamilier.

Plejefamilier har ifølge loven, når de er ansat til en opgave, både ret og pligt til at deltage i kurser. Helsingør Kommune tilbyder løbende kurser til plejefamilierne i samarbejde med SOPU i Hillerød.

 

Familieplejen vægter at få kendskab til plejefamilier særlig i nærområdet for at sikre det mest optimale match af plejefamilie og det barn, der skal i familiepleje.

Vi kontakter derfor de plejefamilier, der henvender sig, og vurderer ud fra geografi, kompetencer og erfaring, hvorvidt vi vil etablere et kontaktbesøg. I denne vurdering lægger vi også vægt på, hvilke typer plejefamilier vi ”mangler”.

Godkendte plejefamilier er velkomne til at kontakte Familieplejen.

Mere om Familieplejen

 

På Facebooksiden "@familieplejeopgaver" kan plejefamilier og aflastningsfamilier, der leder efter nye opgaver, let få adgang til alle de kommunale opslag i Nordsjælland.

Vi håber, at siden vil være en god hjælp for plejefamilierne, og at plejefamilierne vil "like" siden og følge de nye opslag.

Center for Børn, Unge og Familier

Birkedalsvej 27
3000 Helsingør

Borger: Skriv sikkert til Center for Børn, Unge og Familier
Virksomhed: Skriv sikkert til Center for Børn, Unge og Familier

For generel råd- og vejledning om børn og unge: Tlf. 49 28 21 16.

For rådgivning om børn og unge med en funktionsnedsættelse: Specialteamet tlf. 25 31 33 94.