Højst 1 minuts tomgang

Unødig tomgang forurener og skaber støj. Derfor må motoren i et holdende køretøj højst køre i tomgang i ét minut – dog op til to minutter ved afisning og afdugning af ruder.

Sluk motoren - det er bedre for miljøet og din sundhed

Unødvendig tomgangskørsel øger luftforureningen og støjniveauet, hvilket påvirker både miljøet og vores sundhed negativt. For at skabe et renere og mere behageligt bymiljø har Helsingør Kommune et tomgangsregulativ, der begrænser, hvor længe motorkøretøjer må stå i tomgang.

Når du stopper dit køretøj, bør du slukke motoren, hvis du holder stille i mere end ét minut. Dette gælder både private bilister og erhvervskøretøjer. Ved at følge retningslinjerne bidrager du til renere luft og et sundere miljø i Helsingør Kommune.

I nogle situationer er tomgang nødvendig, fx ved trafikpropper eller hvis køretøjets funktion kræver det, som ved affaldskomprimering eller brug af kraner. Disse undtagelser er beskrevet i regulativet.

Du kan anmelde tomgangskørsel ved at kontakte politiet på 114. 

Anmeldelsen skal indeholde:

  • Adresse (det kan også være en vej med afstand til et hus eller kantpæl).
  • Tidsrum.
  • Registreringsnummer på bilen.
  • Navn og cpr på anmelder og tilsvarende på evt. vidne.
  • Kort beskrivelse af hændelsen.

Overtrædelse af tomgangsregulativet kan medføre bødestraf. Det er derfor i alles interesse at overholde reglerne og bidrage til et bedre miljø.

Helsingør Kommune har fastsat bestemmelser vedrørende motorkøretøjers tomgang i Helsingør Kommune:

§ 1 Formål

At begrænse adgangen til at lade motoren være i gang i holdende motordrevne køretøjer og derved nedbringe unødig udledning af miljøfarlige gasser og partikler.

§ 2 Lovgrundlag

Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 844 af 23. juni 2017 om miljøregulering af visse aktiviteter, § 18 og § 24 stk. 1 nr. 6.

§ 3 Anvendelsesområde

Regulativet finder anvendelse i Helsingør Kommune og gælder for både offentligt og privat område.

§ 4 Bestemmelser

Stk. 1. Motoren i et holdende motordrevet køretøj må ikke være i gang længere end højst nødvendigt, dog højst i 1 minut. Ved afisning og afdugning af ruder tillades dog 2 minutter.

Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1 finder ikke anvendelse, så længe køretøjet befinder sig i trafikkø, eller så længe det af hensyn til køretøjets anvendelse efter dets funktion er nødvendigt at udnytte motorens trækkraft til: 

  • Af- og pålæsning.
  • Komprimering af affald.
  • Tilvejebringelse af trykluft eller.
  • I lignende specielle tilfælde. 

Undtaget af bestemmelsen er endvidere udrykningskøretøjer og den motoranvendelse, som er påkrævet i forbindelse med reparation og justering af motoren.

§ 5 sanktioner

Overtrædelse af bestemmelserne i § 4 straffes med bøde jf. § 24 i bekendtgørelse nr. 844 af 23. juni 2017 om miljøregulering af visse aktiviteter. Bødestørrelse vil forventeligt ligge på 1000 kr.

Sagerne behandles som politisager.                            

§ 6 Ikrafttrædelse

Dette regulativ træder i kraft den 1. oktober 2015.

§ 7 Klage

Kommunalbestyrelsens afgørelser kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. 

Vedtaget af Helsingør Kommunes Byråd den 31. august 2015

Center for By, Land og Vand

Stengade 59 
3000 Helsingør
Telefon: 49 28 28 28
E-mail: blv@helsingor.dk - Skriv ikke følsomme personoplysninger, da din henvendelse kan blive offentligt tilgængelig.