Kørsel til og fra skole for folkeskoleelever

Forældre og børn skal generelt selv sørge for befordring til og fra skole og betale eventuelle udgifter til befordring.

Kommunen skal ifølge Folkeskoleloven sørge for kørselsordning i tre situationer:

1. Når afstand mellem hjem og distriktsskole er over en vis længde, afhængig af klassetrin.
2. Når skolevejen er vurderet trafikfarlig.
3. Når eleven på grund af en sygdom eller et handicap ikke er i stand til at befordre sig selv på lige fod med jævnaldrende elever.

Helsingør Kommune afgør, om dit barn tilbydes buskort til Movia eller fælles kørsel med taxa efter en fast og planlagt rute.
Der er kun kørsel på skoledage og derfor ingen kørsel i skoleferier.

Dit barn kan få buskort eller anden kørselsordning, hvis afstanden mellem hjem og skole er længere end:

  • 2,5 km i 0.-3. klasse
  • 6 km i 4.-6. klasse
  • 7 km i 7. -9. klasse
  • 9 km i 10. klasse.

Hvis Helsingør Kommune har visiteret dit barn til en anden skole end distriktsskolen, måles afstanden mellem hjem og den skole, som dit barn er visiteret til.

Hvis I har valgt en anden skole end distriktsskolen efter reglerne om frit skolevalg, skal I selv sørge for befordring og eventuelle udgifter forbundet med dette.

Når du henvender dig til skolen, vil skolen oplyse om, det ud fra dit barns folkeregisteradresse er muligt at modtage kørsel til skole fra Helsingør Kommune.

Skal dit barn færdes på en trafikfarlig vej for at komme i skole, så kan dit barn få buskort eller anden kørselsordning, også selv om afstandskriteriet ikke er opfyldt.

Nogle veje i Helsingør Kommune er vurderet som trafikfarlige. Vurderingen af vejene er foretaget af Politiet. Vurderingen er foretaget i forhold til de forskellige klassetrin. Det vil sige, at en vej kan være trafikfarlig for et barn i 2. klasse, men ikke for et barn i 6. klasse.

Når du henvender dig til skolen, vil skolen oplyse om, det ud fra dit barns folkeregister adresse er muligt at modtage kørsel til skole fra Helsingør Kommune.

Er dit barn kommet til skade, fx har brækket et ben og ikke er i stand til selv at komme i skole, kan du søge om kørsel i Center for Dagtilbud, Skoler, Fritid og Idræt.
Tilbuddet om kørsel er enten via offentlig transport eller taxakørsel. Behovet for denne type kørsel skal dokumenteres af den behandlende læge.

Hvis dit barn ikke er i stand til at befordre sig selv på lige fod med jævnaldrende børn på grund af en fysisk eller psykisk sygdom eller et handicap, kan I søge om befordring, selv om kriterierne for afstand eller trafikfarlig vej ikke er opfyldt.

Helsingør Kommune vil herefter fortage en konkret og individuel vurdering af, om dit barn er i stand til at befordre sig selv på lige fod med jævnaldrende elever, og om der skal tilbydes kørsel til skole.

Helsingør Kommune afgør, om dit barn tilbydes buskort til Movia eller fælleskørsel med taxa efter en fast og planlagt rute.

Du får flere informationer ved at kontakte dit barns skole.

Der bevilges altid kørsel ud fra en konkret og individuel vurdering. I Helsingør Kommune har vi fokus på, at dit barn støttes til at kunne klare sig selv i størst muligt omfang.

Vurderes det, at der er behov for kørsel, bevilges kørsel i prioriteret rækkefølge:

  1. Bevilling af buskort / skolekort til offentlig transport.
  2. Bevilling af kørselsgodtgørelse, hvis I selv har mulighed for at hente og bringe jeres barn til skole i egen bil.
  3. Hvis dit barn ikke kan benytte sig af bus/tog til/fra skole, og I som forældrene ikke har mulighed for selv at køre jeres barn i skole, arrangeres kørsel efter faste ruter, som planlægges af taxaselskabet. Ændringer i denne kørsel kan kun ske i forbindelse med skolens omlægning af skemaet.

Den enkelte skole har som udgangspunkt én kørsel om morgenen til skoledagens start. Der kan arrangeres én kørsel til morgen-SFO, hvis der er børn har brug for det.

Om eftermiddagen er der to hjemkørsler, nemlig ved skoledagens ophør og fra SFO på et af skolen fastsat tidspunkt.

  1. I ganske få tilfælde er det muligt at få solokørsel med taxa. Dette vil altid være efter en faglig konkret og individuel vurdering af dit barns helbred og solokørsel tildeles for en kortere periode.

Hvis dit barn på grund af afstand, trafikfarlig vej, sygdom eller handicap har ret til kørselsordning, har du mulighed for selv at køre dit barn og modtage kørselsgodtgørelse.

Godtgørelsen gives efter hvilken type kørsel, dit barn er berettiget til. Det vil sige til enten buskort/skolekort eller taxaordning.

Hvis dit barn er berettiget til buskort/skolekort:

Godtgørelse udgør den udgift, det koster Helsingør Kommune at købe et skolekort hos Movia i det pågældende skoleår. 

Hvis dit barn er berettiget til taxaordning:

Godtgørelsen udbetales med statens lave takst. Godtgørelsen beregnes ud fra den korteste vej mellem folkeregisteradresse og skolen og gives for den vej, hvor dit barn opholder sig i bilen.

Du kan søge godtgørelse via jeres distriktsskoles kontor.

Bevillingen til kørsel stopper:

  • Buskort/Skolekort og taxikørsel udløber ved skoleårets afslutning.
  • Hvis dit barn flytter og ikke længere opfylder kriterierne for kørsel. 

Stopper dit barn på skolen før skoleårets udgang, skal du:

  • give skolen besked om fraflytningsdato
  • aflevere buskort/skolekort på skolens kontor

Forældre med fælles forældremyndighed og hver sin bopæl kan i de tilfælde, hvor jeres barn opholder sig lige meget hos begge forældre, og begge forældre bor i samme skoledistrikt, vælge, til hvilken af de to adresser der skal køres til.

Du kan ikke klage over Helsingør Kommunes afgørelse om befordring, jf. Folkeskoleloven.

Center for Dagtilbud, Skoler, Fritid og Idræt

Birkedalsvej 27
3000 Helsingør
Telefon: 49 28 28 28

Skriv sikkert til Center for Dagtilbud, Skoler, Fritid og Idræt